Német nyelvvizsga ingyen? Lehetséges – mutatjuk hogyan!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017 novemberében döntött arról, hogy a 35 év alatti, magyar fiatalok számára visszaigényelhetővé teszi a 2018. január 1-je után letett nyelvvizsgák díját, akkor is, ha esetleg az adott nyelvből már rendelkeznek egy alacsonyabb szintű nyelvvizsgával.

Milyen nyelvvizsgákra vonatkozik a szabályozás?

A szabályozás a 2018. január 1-je után sikeresen letett, Magyarországon akkreditációval rendelkező, komplex, középfokú (B2) és felsőfokú (C1) általános és szakmai nyelvvizsgákra vonatkozik. Fontos megjegyezni, hogy a visszatérítés igényelhető abban az esetben is, amennyiben a vizsgázó 2018. január 1-je után egy éven belül sikeres részvizsgákat tesz le, vagyis két különböző időpontban, de sikeres szóbeli és írásbeli vizsgát abszolvál. A szabályozásnak megfelelően visszatérítés csak a felsorolt nyelvekből tett nyelvvizsgák esetében vehető igénybe: angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn, valamint a Magyarországon elismert nemzetiségi nyelvek.

Mennyi pénzt kaphattok vissza?

A nyelvvizsgázásért visszaigényelhető összeg a mindenkori minimálbér összegével arányosan változik, így 2018-ban maximum 34 500 forint jár vissza egy-egy sikeres nyelvvizsga díjából. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a választott nyelvvizsga olcsóbb, mint 34.500 Forint, akkor utólag a nyelvvizsga teljes díja visszatérítésre kerül a vizsgázó számára. Amennyiben azonban drágább, a 34.500 forinton felül eső rész a vizsgázó zsebét terheli. Így hát mindenképpen érdemes alaposan mérlegelni, milyen fajta nyelvvizsgát szeretnétek letenni, hiszen a nyelvvizsga-díj mértékétől függően akár ingyen is hozzájuthattok Magyarországon akkreditált középfokú, vagy felsőfokú nyelvvizsgához. Segítségül összeszedtük nektek a Magyarországon legnépszerűbb német nyelvvizsgák árait:

kozepfoku_nyelvvizsga_arak

*A németországi továbbtanuláshoz szükséges TestDaF nyelvvizsgát Magyarországon honosítás nélkül nem ismerik el. Ebben az esetben nem a nyelvvizsga árát, hanem a honosítás díját igényelhetik vissza a vizsgázók.

felsofoku_nyelvvizsga_arak

Mint láthatjuk, a visszatérítés maximális 34.500 forintos összege valamivel magasabb a legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontok középfokú vizsgadíjainál, a C1-es, vagyis felsőfokú nyelvvizsgák viszont mindenhol drágábbak. Az ábrákból az is kiderül, hogy a nemzetközileg elismert és szakmai nyelvvizsgák drágábbak, mint a csak Magyarországon akkreditált és általános társaik. Így, bár csábító lehet rögtön a legolcsóbb nyelvvizsgát kiválasztani, mielőtt döntenél milyen típusút szeretnél letenni, mindenképpen érdemes mérlegelned, hogy milyen célra szeretnéd a későbbiekben használni a nyelvtudást igazoló papírodat. Ehhez segítséget nyújthat  korábban megjelent cikkünk is, amelyben összeszedtük a nyelvvizsgaválasztás legfontosabb szempontjait.

Hogyan igényelhető vissza a befizetett vizsgadíj?

Fontos, hogy a nyelvvizsga díját neked kell megelőlegezned, előre senki sem kaphatja meg a támogatást. A nyelvvizsga-díjról mindenképpen a nevedre szóló számlát kell kérned a befizetéskor. Ha mind az írásbelin, mind a szóbelin sikeresen átmész, ezzel a számlával kérelmezheted egy éven belül a nyelvvizsga-díj visszatérítését a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (MÁK-NYUFIG). Ehhez nem kell mást tenned, mint kitölteni a megfelelő formanyomtatványt, amelyet az Államkincstár ügyintézői fognak rendelkezésedre bocsátani. Ezután a MÁK az Oktatási Hivatalnál ellenőrzi a nyelvvizsga adatait és 15 napon belül elbírálja a beadott kérelmedet. Ezután, amennyiben minden adat egyezik, az összeget adómentesen visszautalják az általad megadott számlaszámra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s