Német nyelvű kulturális programajánló – 2018 február

Ki mondta, hogy a német tanulásnak száraznak és unalmasnak kell lennie? Hogy csak a tanfolyamokon, magántanárnál, vagy tankönyvek fölött görnyedve van lehetőséged elsajátítani a német nyelv csínját-bínját? Szerencsére ma már számos szervezet létezik Magyarországon, amelyek rendszeresen kínálnak olyan német nyelvű kulturális programokat, ahol kitűnő alkalmad adódik a német nyelv gyakorlására és anyanyelvi beszélőkkel való találkozásra is. A programválaszték pedig nagyon bőséges: Minden hónapban több olyan színházi, zenei, irodalmi, vagy éppen filmes program kerül megrendezésre országszerte, ahol elmerülhetsz a német nyelvű országok kultúrájában és egyúttal lehetőséged nyílik a nyelvgyakorlásra is. Szereted a filmeket, vagy a zenét? Böngészd át februári programajánlónkat, és válasz ki a neked szimpatikus rendezvényeket. Ne feledd, akár a Goethe Intézet ingyenes, német filmvetítéseit, akár az Osztrák Intézet koncertjeit választod, a sok különböző dialektus, akcentus és szleng hallatára szivacsként fogod magadba szívni a tudást.  A nyelvtanulás élvezetes is lehet. Mondtuk már? 🙂

Filmvetítés:

Február 14. 18:00 Fallal szemben (Goethe Intézet, 1092 Budapest, Ráday u. 58.)
Rendezte: Fatih Akin, 2004, 121 perc, német nyelven, angol felirattal

A Goethe Intézet 2018-ban is rendszeresen mutat be új és régi német filmeket. Hamarosan a mozikba kerül Fatih Akin német rendező legfrisebb filmje, a “Sötétben”. Ehhez kapcsolódva játsszák újra a rendező nagyszerű 2004-es játékfilmjét, a Fallal szembent, amely egyszerre nyerte el az Aranymedvét, a Német és az Európai Filmdíjat.
“Az élet befejezhető anélkül, hogy öngyilkosságot kövess el”. Ez a film mottója. Természetesen ismét bevándorló életekről, sorsokról van szó, hiszen a két főszereplő török, s Hamburgban nőtt fel. Cahit 40 éves, öngyilkosságot kísérel meg, de még idejében kórházba szállítják. Sibel 20 éves, hamburgi török, muszlim, különleges és gyönyörű. Börtönből szabadul, s mélyen vallásos családja meg akarja büntetni. A lány egyedüli lehetősége Cahit, a török-német férfi, akit arra kér, hogy vegye feleségül. Cahit új életet nyer Sibeltől, Sibel megfizeti új szabadságát, s elkezdődik kettejük élet-haláltánca, török vérmérséklettel. Elsöprő erejű, vad, szenvedélyes és kiszámíthatatlan párkapcsolatba sodor bennünket a film, mely hatása alól nehéz menekülni. (Port.hu)

Az előadás ingyenes!


Február 27. 17:30 A lehetséges világok legjobbika (Művész Art Mozi, 1066 Budapest, Teréz krt. 30.)
Rendezte: Adrian Goiginger, 2017, 103 perc, Német nyelven, magyar felirattal

Adrian hét éves, élelmes fiú, aki szívesen játszik a szabadban. Salzburg külvárosa számos kalandot rejt. Édesanyja, Helga sok időt szán fiára. Adrian élvezi az együtt töltött időt. Számára normális, hogy édesanyja, annak élettársa Günther, és barátaik gyakran euforikusak vagy épp végletekig kimerültek. Hiszen Helga nagyon ügyel arra, hogy Adrian elől eltitkolja drogfüggőségét.

Az előadás után lehetőség lesz beszélgetni  a rendezővel, Adrian Goingingerrel!

Az előadás ingyenes, a jegyek a mozi pénztárában átvehetők!


Február 28. 18:00 Soul Kitchen  (Goethe Intézet, 1092 Budapest, Ráday u. 58.)
Rendezte: Fatih Akin, 2009, 99 perc, német nyelven, angol felirattal

A Goethe Intézet 2018-ban is rendszeresen bemutat új és régi német filmeket. Hamarosan a mozikba kerül Fatih Akin legfrisebb filmje, a “Sötétben”. Ehhez kapcsolódva játsszák újra a rendező nagyszerű régebbi filmjét, a Soul Kitchent.
A film főhőse a német-görög Zinos, aki Hamburg külvárosában üzemelteti lepukkant kis kocsmáját, a Soul Kitchen-t.Miközben minden erejét megfeszítve küzd azért, hogy életben tartsa az éttermét, barátnője, Nadine bejelenti, hogy Sanghajba utazik. A hősszerelmes Zinos mindent megtenne, hogy utána repüljön, de az élet keresztbe tesz neki. Bátyja, Ilias a sittről szabadulván a nyakába varrja magát, az üzlet csődbe megy, rászáll az adóhatóság, s mikor végre kikecmeregne a gondokból, porckorongsérvet kap. Ám még innen is fel lehet állni: a sérvét a szépséges masszőr lány, Anna elkezdi gyógyítgatni, majd egy munkanélküli török szakáccsal szövetkezve Zinos égett olajszagú lokálja menő hellyé futja ki magát. (Port.hu)

Az előadás ingyenes!

Előadás:

Február 22. 19:00– Emberkereskedelem – a 21. század rabszolgasága (1088, Budapest, Reviczky u. 4.)

Az ENSZ számításai szerint napjainkban 30 millió rabszolga él világ szerte. Gerald Tatzgern dandártábornok, az Osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal Embercsempészés és Emberkereskedelem Elleni Központi Egységének vezetője tart előadást a témáról, melyről vándorkiállítás is készül. A kiállítás diákokat és egyetemi hallgatókat szólít meg, de minden érdeklődő számára nyújt új információt.

Német nyelvű előadás, magyar tolmácsolással. A belépés ingyenes!


Február 22. 18:00 Unter Schweizer Schutz: Als junger Mensch den Krieg in Budapest überleben (Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem, Festetics Palota, Tükörterem, 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.)

Heller Ágnes filozófust és Agnes Hirschi újságírót nemcsak a keresztnevük kapcsolja össze. A második világháború elején Heller tíz éves volt, Hirschi alig egy éves. A Holokausztot mindketten Carl Lutz svájci diplomatának köszönhetően élték túl.
Carl Lutz 1942 és 1945 között konzulhelyettes volt Budapesten. Saját kezdeményezése alapján kiállított védlevelekkel zsidók tízezreit mentette meg a náci haláltáboroktól, a deportálástól. 1949-ben, egy évvel azután, hogy Carl Lutz összeházasodott Agnes Hirschi édesanyjával, a kislány Svájcba került, ott nőtt fel, és azóta is ott él. Elköteleződéssel és lelkesen dolgozik azon, hogy nevelőapja érdemeinek emléke fennmaradjon.
Tavaly novemberben jelent meg “Under Swiss Protection – Jewish Eyewitness Accounts from Wartime Budapest” című könyve, amelyet Charlotte Schallié-val együtt szerkesztett. A szemtanúk, akiket Carl Lutz mentett meg, megírják emlékeiket az eseményekről, így Heller Ágnes is. Agnes Hirschi szintén beszámol ebben az új könyvben arról, hogy hogyan vészelte át a háborút. Heller Ágnes és Agnes Hirschi, akik osztoznak ebben a rendkívüli sorsban, 2018. február 22-én találkoznak először személyesen az Andrássy Egyetemen, beszélgetésüket Kovács Henriett történész moderálja. A beszélgetésben sor kerül az “Under Swiss Protection – Jewish Eyewitness Accounts from Wartime Budapest” című könyv bemutatójára.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztráljon online vagy telefonon (06 1 815 8177, hétköznapokon 8:30 és 17 óra között)

Zene:

Február 16. 19:00 Duo Capriccio – Gottfried von Einem 100 (MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.)

2018 január 24. ünnepelné 100. születésnapját az osztrák zeneszerző Gottfried von Einem. A kerek évforduló alkalmából  az Osztrák Kulturális Fórum koncertet szervez, ahol a zeneszerző műveit Boris Pavlovsky hegedűs és Beata Beck zongorista előadásában hallhatják a zenekedvelők.

Program:
Gottfried von Einem: Szonáta
Gottfried von Einem: Szólószonáta hegedűre
Gottfried von Einem: 7 portré zongorára
Wolfram Wagner: Hommage á Gottfried von Einem

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: budapest-kf@bmeia.gv.at


2018 Február 8. 19:30  Balázs Fülei és a Camerata Bern (Zeneakadémia, Nagyterem (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

Az 1962-ben alapított, karmester nélkül koncertező Camerata Bern a svájci zenei élet meghatározó formációja. Az együttes még csak négy éve működött, amikor Veress Sándor olyan művet írt számukra, melyben a 20. századi modernitás és a bachi örökség harmonikus szintézisére törekedett. Patricia Kopatchinskaja, Carolin Widmann és Kolja Blacher, napjaink kiemelkedő hegedűművészei rendszeresen vállalnak koncertmesteri szerepet a Camerata Bern hangversenyein. Az elmúlt nyolc évben Antje Weithaas hegedűművész művészeti vezetőként is segítette az együttes munkáját.
Az est két versenyművének szólistája Fülei Balázs lesz, aki a berni kamarazenekar vendégművészeinek impozáns listájához, mások mellett Vadim Repinhez, Heinz Holligerhez, Jean-Pierre Rampalhoz, Maurice Andréhoz, Jörg Widmannhoz, Gidon Kremerhez és Radu Lupuhoz csatlakozik. Az utóbbi időben a Camerata Bern olyan neves koncerttermekben lépett színpadra, mint a berlini Konzerthaus, a hágai Zuiderstrandtheater, a mexikói Palacio de Bellas Artes, a Buenos Aires-i Teatro Colón, a genfi Victoria Hall vagy a zürichi Tonhalle.

Program:
Mendelssohn: 7. (d-moll) vonósszimfónia
J. S. Bach: E-dúr zongoraverseny, BWV 1053
Liszt: Malédiction
Sosztakovics–Barshai: c-moll kamaraszimfónia, op. 110a

A rendezvényre jegyek az alábbi linken kaphatók: Jegyek

Színház:

Február 20. 18:00 Hogyan nevezzelek? (Budaörsi Latinovits Színház, 2040 Budaörs, Szabadság út 26.)
Rendező és játéktér: Tömöry Péter

Az immáron 30 éve működő, kisebbségi létéből kifolyólag speciális helyzetben lévő Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn) Magyarország egyetlen professzionális német nyelvű színháza, s egyben Tolna Megye egyetlen teátruma. Sokszínűségéről tanúskodik, hogy a magyar szöveg vetítésének köszönhetően a németül nem tudó közönség számára is elérhetővé teszi a színházi élményt. Hogyan nevezzelek c. darabjuk nyitóképe egy kellemes hangulatú vacsora, ahol Elisabeth és Pierre vendégül látják Elisabeth bátyját Vincent-et és annak várandós feleségét, Anna-t valamint gyermekkori barátjukat, Claude-ot. A menü marokkói ínyencségekből áll, a hangulatot a jó hír emeli tovább: a születendő gyermek fiú lesz!
– Na és gondolkodtatok már a nevén?
– Igen. Ki kell találnotok. A-val kezdődik.
A helyes választ senki nem találja ki. Mert ARRA a NÉVRE aztán végképp soha senki nem gondolna. A tréfának szánt névválasztás elindít egy lavinát: kiderül, ki mit gondol valójában a másik dolgairól, kit mi idegesít valójában a másikban, illetve ki mit hallgat el már jó ideje… A francia humorral fűszerezett darab túlmutat egy könnyed esti vígjátékon. Azt feszegeti, mennyire vagyunk mi emberek a klisék foglyai, tudatában vagyunk-e ennek egyáltalán, és vajon készek vagyunk-e túllépni a klisék által felállított határokon.

Jegyek online kaphatók.

Kiállítás:

2018.02.01. – 2018.03.29. Hídépítők/Bürckenbauer (Mogyoróssy János Városi Könyvtár, 5700 Gyula Városház u. 13.)

A Hídépítők a Goethe Intézet országjáró kiállítása, amelyet németül íródott, magyarul is olvasható könyvekből válogattak össze. A kiállítás 15 művet mutat be, egyebek közt Maxim Billertől, Jenny Erpenbecktől és Florian Illiestől, több értelemben is lehetőséget kínálva a kortárs német nyelvű irodalom átélésére: a könyvek egy része ugyanis a Goethe Intézet Könyvtárából hangoskönyvként, online könyvtárukból pedig e-könyv formájában is kölcsönözhetők.

A belépés ingyenes.

Könyvbemutató:

Február 20. 18:00 Anton Pelinka: Die gescheiterte Republik (Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem, 1-es előadó, 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.)
A könyvet bemutatja: Prof. Anton Pelinka; Moderál: Dr. habil. Georg Kastner

A jogász és politológus végzettségű Anton Pelinka jelenleg Budapesten a Közép-európai Egyetem nacionalizmusprogramjának professzora és a bécsi Konfliktuskutatási Intézet igazgatója. Legújabb könyvében a demokrácia elméletével, összehasonlító politikatudománnyal és az osztrák politikai berendezkedéssel foglalkozik. A német nyelvű könyvbemutató után  lehetőséget lesz a kötetlen eszmecserére is.

A belépés ingyenes.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s