Programajánló – 2018 március

Végre megérkezett a tavasz és vele együtt az év első hosszú hétvégéje is – minden adott tehát, hogy kipihenjük magunkat! Töltődj fel „németes” kikapcsolódással, kultúrával, hiszen ebben a hónapban is rengeteg esemény vár rád! Márciusi színes programajánlónkból biztosan találsz neked valót: legyen az koncert, filmvetítés vagy színház, komoly vagy könnyedebb, tudományos vagy szórakoztató – németes programokból most sincs hiány. Csak győzz választani!


 

Filmvetítés

Március 14. – Wild (Goethe Intézet, Ráday utca 52., 1092 Budapest)

Joseph Beuys híres 1974-es performanszában, a Coyote-ban, három napig élt összezárva egy prérifarkassal egy New York-i galériában. A hasonló alaptörténeten nyugvó Wild-ban egy fiatal nő és egy farkas találkozik egymással a lakótelep melletti kiserdő szélén. Ania befogja az állatot, és lakásába viszi, amely lassanként egyfajta farkaslakká és szerelmi fészekké alakul át…

A film német nyelven, angol felirattal kerül vetítésre.

Facebook eseményhez kattints ide: Facebook esemény

 

Március 28. – Herbert (Goethe Intézet, Ráday utca 52., Budapest, 1092)

A 2016-os Szemrevaló | Sehenswert programjában keretében levetítésre került két komoly elismerésekkel díjazott film, amelyekt témája a magány. A nagy sikerre való tekintettel a Goethe-Intézet ismést programjára tűzte a Herbert c. filmet, amely 2016-ban a Német Filmdíj legjobb filmért járó Ezüst Loláját kapta.

A film német nyelven kerül vetítésre.


 

Előadás

Március 19. – Erőszak és bizalom. A modern társadalombeli erőszak elmélete
(Magyar Tudományos Akadémia, Széchenyi István tér 9., Budapest, 1051)

Jan Philipp Reemtsma professzor (Hamburg) az erőszak egyik legnevesebb kutatója és teoretikusa. Előadása egyben magyarul nemrég megjelent, alapvető könyvének bemutatója.

“Egy civilizációs formát az jellemez, ahogyan kijelöli azokat a területeket, ahol az erőszak tiltott, megengedett vagy kívánatos. A társadalmi bizalom kötődik e zónák stabilitásához.

Az előadás német nyelvű, magyar szinkrontolmácsolással.

Az előadás nyitott, de a korlátozott számú férőhely miatt kérjük a részvételi szándék mielőbbi szíves jelzését: atlantis@budapest.hu

 

Március 21. – Illiberale direkte Demokratie (Andrássy Gyula Egyetem, 1088, Budapest, Pollack Mihály tér 3.)

Direkte Demokratie kann die repräsentative Demokratie sinnvoll ergänzen und die Legitimität des politischen Systems stärken. Sie kann aber auch “illiberal” gebraucht werden, nämlich zum Nachteil von Minderheiten und zur Entfesselung politscher Macht von rechtlichen Bindungen. Welche Verwendung dominiert, hängt von der politischen Kultur des jeweiligen Landes, aber auch von der rechtlichen Ausgestaltung direktdemokratischer Verfahren ab.

Az előadás német nyelvű.

Az előadás facebook eseményéhez kattintson ide: Facebook esemény


 

Színház

Március hónapban több alkalommal – Collodi, Kelting, Schlachter: Pinokkió (Deutsche Bühne Ungarn, 7100 Szekszárd, Garay tér 4.)

Ki ne ismerné Pinokkió történetét? Senki gyerekkorából nem maradhatott ki a “Ne hazudj!” nagy igazságát egy szívhezszóló, keserédes történeten keresztül bemutató meséje. Ezt a kicsiknek és nagyoknak is szóló örökzöldet vette most elő a Német Színház – mert ez a téma mindig aktuális.

Előadások és a helyszínek a színház oldalán: Előadások

A darabról bővebben itt találtsz leírást: Bővebb leírás

És a trailert se mulaszd el megnézni az előadás előtt!: Trailer


 

Zene

Március 23-25. – 27. Nemzetközi Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál (Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1, Kecskemét, 6000)

Te is vinnél egy kis pörgést, vidámságot a télies márciusba? Töltsd fel magad Kecskeméten, indulhat a boogie! 3 napig csendülnek fel jazz, ragtime és boogie dallamok a fesztiválon, teljesen megfizethető áron.

2018. március 23. péntek 20.00-22.00: Péntek esti ragtime-opera (A Lutherek) – belépő: 3.500 Ft
2018. március 24. szombat 15.00-16.45: Dániel Balázs boogie show – belépő: 2.500 Ft
2018. március 24. szombat 19.00-22.30: Marsall Quartet (Ausztria) / Bohém Ragtime Jazz Band & Ben Cummings (trombita, Anglia) – belépő: 3.500 Ft
2018. március 25. vasárnap 11.00-14.00: Zárókoncert (a fesztivál résztvevő zenészei) – belépő: 2.500 Ft

Bérlet az összes előadásra: 9.000 Ft

 

Március 27. – Elena Denisova & Alexei Kornienko (MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma, Táncsics Mihály utca 7, Budapest, 1014)

Elena Denisova hegedűn játszik, Alexei Kornienko zongorán kíséri.

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr szonáta – K. 379
Maximilian Kreuz: Szabad változatok a „Brunnquell´ aller Güter“ témára – Wv.89 (ősbemutató)
Fritz Kreisler: Három bécsi keringő (Szerelmi bánat – Schön Rosmarin – Szerelmi öröm)
Johannes Brahms: 3. d-moll szonáta – Op.108

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztrálni március 23-ig lehet a budapest-kf@bmeia.gv.at címen vagy a 06 1 413 35 90 számon.

A Facebook eseményért kattints ide: Facebook esemény


 

Kiállítás

Március 28. – Németország – a feltalálók országa (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egry József u. 1-3., E épület, 1. emelet, 1111 Budapest)

Világraszóló találmányok, történelmi jelentőségű felfedezések és jövőbe mutató újítások köré szerveződik a Goethe Intézet legújabb, a világ számos országában bemutatásra kerülő vándorkiállítása. Híres emberektől származó idézetek, képek, filmek, hanganyagok és interaktív állomások vezetnek végig a kiállítás tárgyát képező hét témakörön, melyek az informatika, az energia, a mobilitás, a kommunikáció, az orvostudomány, az optika és a különböző anyagok.

A kiállítás megtekintése vezetéssel mintegy 60 percet vesz igénybe. Az 5 főnél nagyobb csoportokat kérjük, hogy előzetesen jelentkezzenek be a látogatásra!

A kiállításhoz készített interaktív játékokat pedig itt éred el – hangolódj a kiállításra ezekkel is!


 

Egyéb

Március 21. – Irodalom Éjszakája 2018 (Budapest, VI. kerület)

A különleges irodalmi esemény március 21-én költözik az VI. kerületbe, hogy formabontó stílusban hozza közelebb a kortárs világirodalmat a hazai közönséghez. Az Irodalom Éjszakáján a Radnóti Színház színművészei huszonegy izgalmas, esetenként a közönség számára egyébként nem látogatható helyszínen olvasnak fel részleteket 21 ország kortárs szerzőjének regényeiből.
Az idei téma mi is lehetne más, mint a hegyeket is megmozgatni képes SZERELEM?

PROGRAM: 19 és 23 óra között fél óránként olvassák fel az irodalmi részleteket a színészek (egy helyszínen összesen nyolcszor).

Idén az alábbi országok vesznek részt a projekben: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.

További részleteket az eseményről 2018. február 22-től találtok a www.irodalomejszakaja.hu weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s