Áprilisi programajánló

Végre megérkezett az igazi tavasz és ezzel együtt a kulturális élet is felpezsdült országszerte. Szerencsére német nyelvű programokból sincs hiány: A budapesti Goethe-Intézet jóvoltából áprilisban két német nyelvű kiállítással gazdagodik a budapesti kulturális élet. A technika és innovációk iránt érdeklődőknek ajánljuk az „Erfinderland, Deutschland” c. kiállítást, amely német tudósok világraszóló találmányait, történelmi jelentőségű felfedezéseit és újításait mutatja be. Szintén a Goethe-Intézet szervezésében nyílik meg áprilisban Déri Miklós fotóriporter új kiállítása, amelynek köszönhetően bepillantást nyerhetünk a 8. kerületi Rákóczi téri vásárcsarnok és környékének hétköznapjaiba. A hónap legizgalmasabb programjának azonban egyértelműen a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ígérkezik, amely idén is számos rangos írót és költőt lát vendégül a német nyelvterületről. Érdemes lesz tehát ide is ellátogatni, főleg a kortárs irodalom kedvelőinek!

Filmvetítés:

Willkommen bei den Hartmanns
2018. április 17. 16:00; Apollo Mozi, Debrecen Miklós u. 1.

Dr. Hartmann és felesége a középosztálybeli német családok nyugalmas és kiszámítható életét élik. Gyermekeik már kirepültek és a házaspár tagjai más-más módon igyekeznek betölteni az utánuk maradó űrt: a helyi kórház főorvosaként dolgozó dr. Hartmann botox kezeléssel és új ruhatárral igyekszik visszafordítani az idő múlását, míg felesége jótékonykodással próbálja eltölteni idejét. A kertvárosi otthon gondozásába belefásult Hartmanné a helyi menekültotthonban tett látogatás után úgy érzi, hogy felszínes mindennapjainak új értelmet adna, ha családjuk befogadna egy menedékkérőt… Vajon mi kerekedik ki ebből?

Abgedreht! 2018 – Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnep
2018. április 27. 10:00; Művész Art Mozi, Budapest

A 12. alkalommal megrendezett Abgedreht! filmes versenyre magyarországi német nemzetiségű középiskolás fiatalok nevezhettek be saját készítésű, német nyelvű filmjeikkel. A kész pályamunkákat április 27-én a Művész Art Moziban tekinthetik meg az érdeklődők.  Hogy mi vár a látogatókra? Bulihangulat, pattogatott kukorica, jó beszélgetések és persze a kisfilmek díjazása. A belépés ingyenes!


Kiállítás:

Németország – A feltalálók országa
2018. április 1-20;  BME E épület, Budapest, Egry József u. 1. I. em.

Világraszóló találmányok, történelmi jelentőségű felfedezések és jövőbe mutató újítások köré szerveződik a Goethe Intézet legújabb, a világ számos országában bemutatásra kerülő vándorkiállítása. Híres emberektől származó idézetek, képek, filmek, hanganyagok és interaktív állomások vezetnek végig a kiállítás tárgyát képező hét témakörön, melyek az informatika, az energia, a mobilitás, a kommunikáció, az orvostudomány, az optika és a különböző anyagok. A kiállítás, melynek létrehozásában a Frauenhofer-Gesellschaft és a Max-Planck-Gesellschaft működött közre, elsősorban a fiatalokat (7. osztálytól felfelé) és a fiatal felnőtteket szólítja meg, de természetesen minden érdeklődőt szeretettel várunk. A kiállítás megtekintése vezetéssel mintegy 60 percet vesz igénybe. Az 5 főnél nagyobb csoportokat kérjük, hogy előzetesen jelentkezzenek be a látogatásra. Bejelentkezés:https://www.goethe.de/ins/hu/hu/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21189132

Déri Miklós: Nyolc
2018. április 10-július 15; Goethe-Intézet, Budapest, Ráday u. 58.

Déri Miklós (sz. 1964) fotóriporterként kezdte pályafutását. Fotográfusként mindenekelőtt az emberek és az életük színterét alkotó környezet megörökítésére és dokumentálására törekszik. Portrék című sorozatában (2014) az 1990-es évek alternatív szubkultúrájának alakjait mutatja be, a Roma test (2015) képein pedig közismert roma művészek és értelmiségiek sztereotip és valós portréi láthatók. A budapesti Goethe Intézetben kiállított, 2017-ben készült két sorozata a 8. kerületi Rákóczi téri vásárcsarnok és környéke hétköznapjaival foglalkozik. A belépés ingyenes!


Irodalom:

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
2018. április 19-22; Budapest, Millenáris Park, B pavilon

peter_pan.jpg

Az áprilisi programajánlónk legfajsúlyosabb eseménye az immáron 25. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely nem csak a nemzetközi könyves világ rangos eseménye, de számtalan német nyelvű programot is kínál a kortárs irodalom iránt érdeklődőknek. A rendezvény díszvendége idén nem más, mint a német Daniel Kehlmann, akit a kritikusok az európai irodalom egyik legeredetibb és legnagyobb tárgyi tudású szerzőjeként tartanak számon. Az íróval április 19-én 16:00 órától a Millenáris B épületében Lévai Balázs beszélget a nagyközönség előtt. A fesztivál német nyelvterülethez kapcsolódó programjait az alábbiakban gyűjtöttük össze:

Április 19. csütörtök 16:00 Millenáris Park B épület, galéria – Pódiumbeszélgetés Daniel Kehlmannal
Április 20. péntek 11:45 Millenáris Park, Európa Pont – Európai Író találkozó Carolina Schuttival (AT)
Április 20. péntek  10.00–13.30 Sebestyén György Bibliothek, Budapest Pollack Mihály tér 3. – Lesung der deutschsprachigen Debüt-Autorinnen mit Katharina Winkler (A), Theresia Enzensberger (D) und Julia Weber (CH)
Április 20. péntek 16:00 Millenáris Park, Európa Pont – Európai Író találkozó Katharina Winklerrel (AT)
Április 21. szombat Millenáris Park, B pavilon – Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja – Katharina Winkler (A), Theresia Enzensberger (D) Julia Weber (CH)
Április 21. szombat, 14:30 Millenáris Park, B pavilon – Európa női szemmel – kerekasztal beszélgetés Carolina Schutti részvételével
Április 21. szombat, 14:00 Millenáris Park, B pavilon – Tyll, Daniel Kehlmann regényének bemutatója
A német nyelvű programelemek az Osztrák Kulturális Fórum, valamint Goethe-Intézet támogatásával valósulnak meg.  A belépés ingyenes!


Koncert:

Az Amadeus duó (DE) koncertje a Szegedi Gitárfesztiválon
2018. április 14. 19:30; SZTE, Fricsay koncertterem, 6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81.

A Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál a legrégebb óta működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáresemény Magyarországon, mely a gitár kiváló művészeit és színes programokat hoz el a világ minden tájáról. A fesztivál keretében április 14-én lép fel a német és kanadai zenészekből álló Amadeus duó. A kanadai Dale Kavanagh és a német származású Thomas Kirchhoff 1991 óta fennálló fúzióját a világ legsikeresebb gitárzenekarai között tartják számon, így koncertjüket mindenképp érdemes lesz meghallgatni. A program a Német Nagykövetség támogatásával valósul meg.


Egyéb:

Trachttag 2018
2018. április 27; egész nap, országszerte

TrachtTag18

Az országos kezdeményezés célja, hogy a magyarországi német nemzetiség tagjai felvegyék hagyományos népviseletük egy darabját és mutassák be kulturális örökségüket egy átlagos pénteki napon. A Zentrum kezdeményezéséhez bárki csatlakozhat akár egyedül, családdal, vagy barátokkal is. A résztvevőknek nincs más dolga, mint kiválasztani egy népviseleti ruhadarabot vagy kiegészítőt, és azt a hétköznapi ruhával összekombinálva egész nap vagy egy napszakban hordani és az erről készült fotókat a Zentrum Facebook oldalára posztolni. Bővebb információ: http://bit.ly/2DFmjV4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s