EMLex – Nemzetközi lexikográfiai mesterképzés Magyarországon

Az Európai Unió 2009 óta indít olyan nemzetközi mesterképzéseket, amelyek két, vagy több Uniós ország egyetemeinek együttműködésével valósulnak meg. Az ún. Erasmus Mundus program keretében a diákok nem csak Európa legnívósabb egyetemein tanulhatnak tovább, de mindehhez még anyagi segítségre is pályázhatnak: a képzés ideje alatt havi 1000 eurós ösztöndíjat nyerhetnek el a pályázók, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi programszakasz alatt se szembesüljenek megélhetési problémákkal.

Hazánkban is egyre több egyetem indít nemzetközi képzést. Így tett a Károli Gáspár Református Egyetem is, amely 2009 óta vesz részt az Europäischer Master für Lexikographie (EMLex) nemzetközi mesterképzésben. 2012 óta magyar diákok is bekapcsolódhatnak a double degree-vel záruló mesterprogramba. Az EMLex 2015 óta – kiválóságának köszönhetően – az EU által finanszírozott képzés, mivel egyike a Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) programoknak.

Mi az az EMLex?
Az EMLex egy nemzetközi, interdiszciplináris mesterképzés, amely az európai lexikográfiai, számítógépes lexikográfiai, korpuszlexikográfiai, valamint szótártani kutatások eredményeinek átfogó, egyetemi szintű oktatását tűzte ki célul, 8 egyetem oktatói és az Institut für Deutsche Sprache kutatói részvételével. A szakon az oktatás két nyelven – németül és angolul – folyik. A tanulmányi idő 4 félév, amelyből a hallgatók a 2. félévet a partneregyetemek egyikén töltik, ahol a modulok óráit blokkosítva tartják meg a képzésben résztvevő egyetemek oktatói.

Kinek érdemes jelentkeznie?
A mesterképzésre jelentkeznie elsősorban nyelvészeti érdeklődésű hallgatóknak érdemes, akik valamilyen hazai, vagy külföldi egyetemen bölcsész alapszakos diplomát szereztek. (pl. német, angol, francia szak) A jelentkezőknek ezenfelül rendelkezniük kell olyan szintű német és angol nyelvtudással, amely lehetővé teszi az idegennyelvű modulok elvégzését.

Hogyan lehet jelentkezni az EMLex mesterképzésre?
A képzésre való jelentkezés előfeltétele a felvétel a Károli Gáspár Református Egyetem német diszciplináris mesterképzésére német fő- vagy mellékszakkal (pótfelvételi eljárással akár 2018. augusztus 31-ig). A felvételi eljárásnak része egy felvételi elbeszélgetés is, amelyet az intézmény oktatói folytatnak le a jelentkezőkkel. A jelentkezési lap itt érhető el.

Melyek a képzésben résztvevő egyetemek?
Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg (EMLex-Seite)
Károli Gáspár Református Egyetem Budapest (EMLex-Seite)
Uniwersytet Śląski w Katowicach (EMLex-Seite)
Université de Lorraine (EMLex-Seite)
Universidade do Minho (EMLex-Seite)
Università degli Studi Roma Tre (EMLex-Seite)
Universidade e Santiago de Compostela
Stellenbosch University
Továbbá közreműkő partner az Institut für Deutsche Sprache Mannheim is

További információk:
https://www.emlex.phil.fau.de/
http://www.kre.hu/btk/index.php/nemzetkozi-emlex-kepzes

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s