Osztrák cégek az őszi HVG Állásbörzén – Szakértelem a szomszédból

Bővelkedik az ősz karriereseményekben, országszerte állásbörzék és pályaválasztási kiállítások várják az álláskeresőket. Az ősz legnagyobb rendezvénye idén is a HVG Állásbörze lesz, amely a már megszokott módon 2 napon keresztül, október 3-án és 4-én várja a látogatókat a Papp László Sportarénában. A tavalyi esemény statisztikáiból kiderül, hogy a börzére munkakeresőként kilátogatók 73%-a beszélt angolul, míg csupán 20%-a németül. A nagy különbség igazán jó hír a németeseknek, hiszen a börze honlapja szerint idén is rengeteg cég keres munkaerőt német nyelvtudással. Ha jól beszélsz németül, és munkát keresel, érdemes már most tanulmányoznod, hogy melyek azok a cégek, amelyeknél bevágódhatsz a nyelvtudásoddal.  Segítségül összeszedtük neked, hogy mely standokat érdemes meglátogatnod az őszi HVG Állásbörzén – készülj, mert hosszú a lista! Első cikkünkben az osztrák vállalatok standjaira koncentrálunk.

Az osztrák cégekről általában

Ausztria az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági térsége, így nem csoda, hogy a külföldön működő osztrák cégek és leányvállalatok száma az elmúlt években világszerte növekedett. Magyarországon jelenleg 1400 osztrák vállalat működik, amelyek összesen mintegy 57.000 embernek biztosítanak megélhetést. Mindez azt jelenti, hogy a német és amerikai cégek után az osztrák vállalatok számítanak a harmadik legnagyobb külföldi munkaadónak hazánkban. Nem meglepő tehát, hogy az 50 legjelentősebb osztrák cég közül 32-nek van leányvállalata Magyarországon is: gondoljunk csak az OMV-re, a Sparra, vagy a Strabagra, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Az Eurostat adatai szerint valamennyi európai ország lakói közül az osztrákok töltik a legtöbb időt a munkával, hetente átlagosan 45 órát dolgoznak. Így érthető, hogy a munkaadók nagy hangsúlyt fektetnek a pontosságra és megbízhatóságra, cserébe azonban ők is ugyanezt kínálják munkavállalóiknak és érdekeltek a kellemes munkahelyi környezet megteremtésében is. Ha jól beszélsz németül és szeretnél egy igazán megbízható cégnél dolgozni, érdemes lehet az osztrák vállalatok állásajánlatait böngészned. De lássuk csak, mely cégek kínálnak nyitott pozíciókat a 2018-as HVG Állásbörzén:

Advantage Austria – Az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztályának közös standja

Németesként az Advantage Austria standját biztosan nem érdemes kihagynod a HVG Állásbörzén! A Magyarországon működő osztrák vállalatok érdekképviseletét ellátó Osztrák Gazdasági Kamara standjánál ugyanis nem csak egy, hanem mindjárt hét osztrák cég állásajánlatait ismerheted meg. A standnál elsősorban logisztikai érdekeltségű cégekből lesz erős a felhozatal, hiszen Európa két vezető, osztrák tulajdonú logisztikai vállalkozása is munkaerőt toboroz a börzén: A Duvenbeck Consulting & Administration GmbH magyarországi képviselete, a kecskeméti Duvenbeck IMMO Logisztikai Kft. számára keres munkatársakat, többek között pénzügyi és IT területre. Az eredetileg családi vállalkozásként induló Hödlmayr Logistics GmbH pedig győri központjába toboroz munkatársakat.

A logisztika mellett az IT területen keresgélőknek is érdemes lesz felkeresniük a standot, hiszen két szoftverfejlesztéssel foglalkozó, bécsi székhelyű cég, az OnTec Software Solutions AG, valamint a door2solution software GmbH is nyitott pozíciókkal várja az álláskeresőket. Szintén érdekesek lehetnek a Symvaro GmbH – Smart City Solutions által meghirdetett állások is, hiszen a fiatal és innovatív vállalkozás olyan applikációkkal fejlesztésével foglalkozik, amelyek képesek optimalizálni az energiafelhasználást és a közlekedést.

Jó hír, hogy a standot nem csak diplomásoknak, hanem szakmunkás végzettséggel rendelkezőknek is érdemes lesz felkeresniük, mivel két cég, a Roitinger és a Frigopol, kifejezetten ilyen képzettséggel rendelkező munkatársakat is toboroz.

További információk a standról: https://hvgallasborze.hu/microsite/737–advantage-austria-osztrak-nagykovetseg-kereskedelmi-osztaly


Spar Magyarország kereskedelmi Kft.

INTERSPAR azoknak, akik mindent egy helyen akarnak beszerezni, SPAR szupermarketek a családi bevásárlásokhoz, és City SPAR a belvárosban, ha gyorsan beugranál valamiért… a SPAR mindenhol ott van!  Az eredetileg holland cég osztrák közvetítéssel jutott el Magyarországra, és mára két logisztikai központtal és rengeteg SPAR-logós bolttal találkozhatunk (2017 végén pont 519 volt a szám). Jelenleg IT, logisztika, controlling, és jogi szakterületen keresnek dinamikus munkatársakat.

Az elérhető pozíciókról bővebben: https://hvgallasborze.hu/microsite/369–spar-magyarorszag-kereskedelmi-kft


Strabag Általános Építő Kft.

Szerettél Lego-ból házat építeni kiskorodban és máig megmaradt az építőipar iránti szenvedélyed? Akkor a Strabag standját semmiképp ne hagyd ki! Európa egyik vezető építőipari vállalkozásaként Magyarországon jelenleg öt különböző helyszínen toboroznak munkatársakat. Dolgozz velük építésvezető, irodavezető, művezető vagy előkészítő mérnök pozíciókban, és építsd te is a jövőt – szó szerint! A börzén elsősorban műszaki, vagy gazdasági végzettséggel, érettségivel, illetve építőmérnöki, épületgépészeti, gazdasági mérnöki vagy üzemgazdasági szakirányú végzettséggel rendelkező munkavállalókat toboroznak.

Az elérhető pozíciókról bővebben: https://hvgallasborze.hu/microsite/759–strabag-altalanos-epito-kft


UNIQA Raiffeisen Software Service Kft.

Az IT-szférában szeretnél elhelyezkedni? Esetleg IT területen tanulsz és gyakornoki helyet keresel? Az UNIQA Raiffeisen Software Service Kft. a Raiffeisen bankcsoport és az UNIQA biztosító csoport közös informatikai fejlesztő cége. A budapesti székhelyű magyar leányvállalat banki és biztosítási szoftverek fejlesztésével foglalkozik és célja, az előállított termékek magas színvonalán alapuló hosszú távú együttműködések kiépítése, mind az ügyfelek, mind pedig a dolgozók tekintetében. Ha egy fiatalos és egyben megbízható munkaadót keresel, akkor érdemes szemügyre venned állásajánlataikat.

Az elérhető pozíciókról bővebben:  https://hvgallasborze.hu/microsite/658–uniqa-raiffeisen-software-service-kft


A börze előtt…

Egy kis önéletrajz frissítés és a tudatos felkészülés az állásinterjúra nagyon sokat segíthet abban, hogy jó benyomást tegyél a cégeket képviselő HR-esekre. Fontos, hogy a börzére ápoltan érkezz és legyen nálad aktuális magyar, illetve német nyelvű önéletrajz is, amelyet leadhatsz a különböző standoknál. Ha osztrák cégek állásajánlataira jelentkezel, előfordulhat, hogy már a helyszínen meg kell szólalnod németül, vagy angolul. Hogy minél jobban menjen a társalgás, nem árt, ha már előre összeszeded magadban, hogyan mutatkoznál be idegennyelven egy percben az adott céget képviselő HR-esnek. Nem kell nagy dologra gondolni, elég, ha átgondolod, mit tanultál, milyen releváns munkatapasztalattal rendelkezel az adott területen és miért pont ilyen típusú állást keresel. Az osztrák céges kultúrában nagyon fontos a helyes köszönés és megszólítás, így nem árt, ha ezeknek is utánanézel, főleg, ha később esetleg személyes interjúra került a sor.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s