Svájci cégek az őszi HVG Állásbörzén – Élet a csokoládén és a sajton túl

Bővelkedik az ősz karriereseményekben, országszerte állásbörzék és pályaválasztási kiállítások várják az álláskeresőket. Az ősz legnagyobb rendezvénye idén is a HVG Állásbörze lesz, amely a már megszokott módon 2 napon keresztül, október 3-án és 4-én várja a látogatókat a Papp László Sportarénában. A tavalyi esemény statisztikáiból kiderül, hogy a börzére munkakeresőként kilátogatók 73%-a beszélt angolul, míg csupán 20%-a németül. A nagy különbség igazán jó hír a németeseknek, hiszen a börze honlapja szerint idén is rengeteg cég keres munkaerőt német nyelvtudással. Ha jól beszélsz németül, és munkát keresel, érdemes már most tanulmányoznod, hogy melyek azok a cégek, amelyeknél bevágódhatsz a nyelvtudásoddal.  Cikksorozatunkban már bemutattuk a börzén fellelhető osztrák és német cégeket, most pedig a svájci cégek kerülnek terítékre.

A svájci cégekről általában

Nestlé, Roche, ABB, Fraisa, Givaudan, Novartis, Stadler, Eisberg… Ismerősen csengő nevek? Svájcról sokunknak a luxusórák, a minőségi csokoládék és az ínycsiklandozó sajtkülönlegességek jutnak eszünkbe, azonban ahogy a fenti lista is mutatja, a svájci vállalatok tevékenysége ennél jóval sokrétűbb. Bár a csokoládé valóban jelentős exportcikk – az ország évente több, mint 180.000 tonnát exportál belőle – a Magyarországon működő vállalatok nagy része az élelmiszeripar, gyógyszeripar és gépipar területén tevékenykedik. Hazánkban jelenleg közel 1000 svájci tulajdonú kisebb- és nagyobb vállalat működik, amelyek közel 29.000 embernek biztosítanak megélhetést. A svájci cégek ismertetőjegyei a pontosság, a precizitás és a professzionalizmus, amelyek világszerte kedveltté teszik őket a munkavállalók körében. Németesek számára jó hír, hogy a legtöbb svájci vállalat előnyként kezeli a némettudást, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy magabiztos angoltudás nélkül a „négynyelvű” ország nagyvállalatainál boldogulni szinte lehetetlen. A 2018-as őszi HVG Állásbörzén három nagy svájci cég toboroz munkatársakat:

DACHS Hungary Kft.

A DACHS 20 éve foglalkozik gyógyszeripari dokumentumkezelő rendszerek fejlesztésével és támogatásával. Magyarországon jelenleg két központban, Budapesten és Miskolcon nyújtanak informatikai háttértámogatást svájci anyavállalatuk számára, ami biztosítja, hogy az új gyógyszerek időben és biztonságosan kerülhessenek forgalomba. Csapatukba elsősorban IT területen keresnek lelkes, proaktív szakembereket, akik szoftver- és alkalmazásfejlesztésben szeretnék kamatoztatni tehetségüket.

A nyitott pozíciókról bővebben: https://hvgallasborze.hu/microsite/153–dachs-hungary-kft


Givaudan Business Solutions Kft.

A 250 éves múlttal rendelkező Givaudan a világ egyik vezető kozmetikai és élelmiszeripari illat- és aromaanyag gyártó vállalata. A világszerte 90 kirendeltséggel rendelkező vállalat 2011-ben nyitotta meg magyarországi pénzügyi központját, 2012-től pedig IT,  HR, valamint Demand & Supply Planning területtel is bővítette a Budapesten végzett tevékenységek körét. Budapesti Központjukba jelenleg is számtalan pozícióra keresnek idegennyelveket jól beszélő munkatársakat. Plusz információ, hogy a vállalat különös hangsúlyt fektet a kellemes munkakörnyezetre: különleges kialakítású irodájuk 2017-ben elnyerte a magyarországi “Év irodája” díjat.

A nyitott pozíciókról bővebben: https://hvgallasborze.hu/microsite/762–givaudan-business-solutions-kft


Roche Szolgáltató Európa Kft.

Egy igazi óriáskonszern, amely a világ 150 országában jelen van az egészségügy területén. Magyarországi központjuk 2006-ban nyílt meg, ahol főleg pénzügyi, IT és HR területen nyújtanak támogatást az anyavállalatnak és elsősorban ezeken a területeken keresnek új munkatársakat is. A magabiztos angoltudás mellett német- és spanyoltudással rendelkező kollégákat is szívesen várnak csapatukba.

A nyitott pozíciókról bővebben: https://hvgallasborze.hu/microsite/533–roche-szolgaltato-europa-kft


Mivel kelthetsz jó benyomást a börzén?

Egy kis önéletrajz frissítés és a tudatos felkészülés az állásinterjúra nagyon sokat segíthet abban, hogy jó benyomást tegyél a cégeket képviselő HR-esekre. Fontos, hogy a börzére ápoltan érkezz és legyen nálad aktuális magyar, illetve angol nyelvű önéletrajz is, amelyet leadhatsz a különböző standoknál. Ha svájci cégek állásajánlataira jelentkezel, előfordulhat, hogy már a helyszínen meg kell szólalnod németül, vagy angolul. Hogy minél jobban menjen a társalgás, nem árt, ha már előre összeszeded magadban, hogyan mutatkoznál be idegennyelven egy percben az adott céget képviselő HR-esnek. Nem kell nagy dologra gondolni, elég, ha átgondolod, mit tanultál, milyen releváns munkatapasztalattal rendelkezel az adott területen és miért pont ilyen típusú állást keresel. Ha pedig megtetszik egy adott pozíció, akkor nem érdemes elkapkodni a pályázást: mint minden esetben a jelentkezéshez itt is alap egy jól megszerkesztett angol nyelvű önéletrajz, de a svájci cégek emellett nagy hangsúlyt fektetnek a korábbi munkaadók által adott referencialevelekre és a cégspecifikus motivációs levélre is. Utóbbi hazánkban még nem túl elterjedt, de tőlünk nyugatabbra bizony már standard követelménynek számít a pályázásban, érdemes tehát szem előtt tartani és ennek megfelelően jelentkezni az adott pozícióra.

További információ

Amennyiben érdekelnek a Magyarországon működő svájci cégek állásajánlatai, érdemes figyelned a Swisscham Hungary honlapját, hiszen a Magyarországon működő svájci cégek érdekképviseletét ellátó szervezet 2-3 évente megrendezi Swiss Business Day című programját, amely remek lehetőséget nyújt a svájci cégek tevékenységével és állásajánlataival való ismerkedésre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s