Továbbtanulás az ELTE Germanisztikai Intézetében – A német a legjobb döntés!

P. András
(ELTE, BTK, Német szak, 1. évfolyam)

Kedves Érettségizők!

Előttetek a pályaválasztás és már a nagy döntéshozatal kapujában álltok! Merre tovább? Melyik egyetem lenne számodra a megfelelő, ha szereted a német nyelvet és e nyelv nélkül el sem tudod képzelni a jövődet? Egyszerű! Válaszd az ELTE Bölcsészettudományi Kar germanisztika szakát! Hogy miért is éri meg az ELTÉn tanulni a németet? Szakterületükön nagy tudással rendelkező neves oktatók tanítják a német nyelvészetet, irodalmat és kultúrát. A német szakon garantáltan tökéletesre fejlesztheted német nyelvtudásodat. Döcögősen megy a nyelvtan? Remeg kezed lábad, miközben németül beszélsz és belebonyolódsz a szavakba? Sebaj! Ezért legyél Te is ELTÉs! Itt mindenki segít megtanulni mind írásban, mind szóban a nyelv tökéletes használatát! Az oktatás mellett természetesen a valódi ELTÉs életet is élvezhetitek.

Még el sem kezdődik az első félév, de már vár rátok a híres ELTE BTK zánkai gólyatábora, ahol is remek alkalom nyílik a színvonalas bulizásra és a leendő szaktársak megismerésére. Minden félévben lehetőségetek adódik elutazni Bad Kissingenbe, ahol fergeteges hangulatban – nem csak a német sörök miatt! – egy héten keresztül részt vehettek egy izgalmas konferencián oktatók és egy sokszínű nemzetközi diákcsapat körében. A Hallgatói Önkormányzat minden tavasszal megrendezi a Bölcsész Napokat. Itt bekapcsolódhattok különböző kulturális és tudományos programokba, kerekasztal beszélgetésekbe, koncertekre mehettek, ahol a fesztivál hangulat mellett számtalan tapasztalatot szerezhettek, hogy még élvezetesebb legyen az ELTÉn töltött idő. A szorgalmi időszakban a Germanisztikai Intézet rendszeresen meghív vendég előadókat, és érdekes programokat szervez az oktatáshoz kapcsolódóan, az egyik ilyen csúcs rendezvény a november eleji Kulturwoche. Hogy még nagyobb kedvvel láss neki szeptemberben a német szakos tanulmányaidnak az ELTE BTK Germanisztikai Intézetében, következzen egy kis ízelítő a sok programból!

A  Kulturwoche eseményei:

 Mire jó a német szakos diploma? Kerekasztal-beszélgetés német szakon végzett híres közéleti személyiségekkel. Vendégeink Fábry Sándor, Dr. Sulányi Péter, Prőhle Gergely:

 Könyvbemutató és felolvasás. Vendégeink Kornis Mihály és Wilhelm Droste:

Magyarországi német költők, írók felolvasása műveikből. Vendégeink Christina Arnold, Angela Korb, Robert Becker, Josef Michaelis:

Megemlékezés és kiállítás – Valeria Koch:

Játékos színházpedagógiai workshop:

P. Anna
(ELTE, BTK, Német szak 2. évfolyam)

Kihagyhatatlan lehetőség! – Konferenciahét Németországban az ELTE német szakos diákjainak

Bad Kissingenben a „Akademie Mitteleuropa” nevű konferenciaheteken akár évente több alkalommal is, más-más témájú érdekes előadásokat hallgathatunk. S ha ez nem lenne elég indok, miért érdemes elutazni a bajor kisvárosba, szóljon mellette, hogy majdnem egy hetet legálisan hiányozhatsz a suliból, miközben nem csak az aktív szókincsed fejlődik intenzíven és észrevétlenül, hanem olyan kulturális és tudományos kincsek birtokába juthatsz, amilyenekhez az egyetem falai között talán soha. A konferenciahetek alkalmából sok kelet-közép-európai országból, így Lengyelországból, Csehországból, Romániából, Ukrajnából is jönnek egyetemisták, akikkel egy egész héten át lehet ismerkedni és csevegni. A hangulatos kisváros rendszeres adventi programja a karácsonyi vásár megtekintése, a waffel és a forralt bor, de minden alkalommal részt vehetünk egy különleges komolyzenei koncerten, illetve az utolsó cseppig kiélvezhetjük a helyi termálfürdő lehetőségeit is. Ha a programba belefér, ellátogatunk egy másik közeli kisvárosba is. A „hab a waffelen” pedig, hogy magad is készülhetsz a konferencia témájához illő előadással, s értékes tapasztalatot szerezhetsz a hozzáértő szakmai hozzászólásokból, észrevételekből. A november végi Tagung tematikájának alapját Stefan Zweig „Die Welt von Gestern” című műve adta, vagyis a két világháború előtti értékekről volt szó, elsősorban irodalmi kontextusban. Az ELTE Germanisztikai Intézet diák előadói Szalai Máté, Martinkó Máté és Petovári Anna voltak. A decemberi Tagung szintén nagyon érdekes előadásai „Erinnerungskulturen in Mitteleuropa” témával foglalkoztak.

Már most várjuk a következő utat, Te is gyere velünk! Ez kihagyhatatlan lehetőség és hatalmas élmény minden ELTE német szakos diákja számára!

Könyvtárlátogatások a bevezető irodalomtudományi szemináriumok keretében (OSzK, ELTE, Goethe Institut):

Vendégelőadók a Germanisztikai Intézetben – Dr. Georg Paul Hefty “Arbeitsweisen einer freien Presse” címmel tartott előadását nagy érdeklődés kísérte:

Még hosszan sorolhatnánk a további programokat, közös színház, mozi és múzeumlátogatásokat, könyvklub beszélgetéseket, intézeti és tanszéki eseményeket, ELTE rendezvényeket, amelyekről senki nem maradhat le!

Néhány példa az első félév végén, első éves germanisztika és német tanár szakos hallgatók által írt visszajelzésekből:

„Remek és segítőkész tanárokkal lehet találkozni, akik tudják, milyen szokatlan élmény első félévben az egyetem, és segítenek megfelelni az elvárásoknak.”

„Az oktatók segítőkészek. Tiszta, mit várnak el. Minden kérdésre választ fogsz kapni. Nyelvtanuláshoz a legjobb egyetem Magyarországon.”

„Bátran ajánlom minden pályaválasztás előtt álló érettségizőnek az ELTE germanisztikai képzését. Itt elsajátíthatod a német nyelvet anyanyelvi szinten, sok új érdekes embert ismerhetsz meg. Segítőkészek a tanárok, hasznosak a könyvtárlátogatások, érdekesek, interaktívak az órák.”

„A tanárok és a diákok kedvesek, segítőkészek. A tárgyak teljesíthetőek, és legtöbbször az elvárások is egyértelműek. Sok lehetőség van órákon kívül is, amin az ember fejlesztheti magát anélkül, hogy megerőltetné magát. Igazából az egész közösség szuper.”

„Könnyebb az ismerkedés, sokkal nyitottabbak a diákok, vannak kulturális programok, amik segítenek a kapcsolatépítésben. A tanárok elérhetőek és gyorsan és készségesen segítenek. A felsőbb évesek segítenek az elsősöknek bármilyen kérdésekben.”

Szeretettel várunk 2019. szeptemberében!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s