Német iskolai hagyományt elevenítettek fel Egerben

A német nyelv népszerűsítése céljából kézműves foglalkozást szervezett nagycsoportos óvodások részére Hunyadi-Buzás Éva az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola némettanára. Schultüte-t készítettek, azaz egy olyan édességekkel és apró tárgyakkal megtöltött tölcsért, amelyet Németországban az első osztály kezdő gyermekek szoktak ajándékba kapni szüleiktől. Íme egy kis összefoglaló a jól sikerült eseményről:

“Az Eszterházy Károly Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszék hallgatói örömmel segítettek a rendezvény lebonyolításában. Így a jelenlegi tanítványaimon és az óvodásokon kívül leendő némettanárok is részt vettek a programon.

Előkészületek:

  1. Nyolcadikos tanítványaim elkészítették a meghívókat, melyeket eljuttattunk az óvodákba.
  2. Elkészítettük a „prototípusokat”:
  3. Az EKE Német Nyelv és Irodalom Tanszékén keresztül felvettem a kapcsolatot a Goethe Institut Ungarn – nal, az ottani kollégák stresszlabdát, lufit és ceruzát küldtek, amit beletehettünk a „Tüte”-be.

1.jpg

Megvalósítás:

  1. A gördülékeny lebonyolítás érdekében a tanítványokkal előre kiszabtuk a kartonokból a megfelelő formát és összeragasztottuk azokat. Figyeltünk arra, hogy többszínűek legyenek, hogy minden óvodás találjon kedvére valót. A krepp papírokat is méretre vágtuk.
  2. Grimm mesehősöket és Németországgal kapcsolatos színezőket (német autók, focicsapat logói,…) nyomtattam, hogy az óvodások kiszínezhessék azokat.
  3. A kiszínezett képekkel, matricákkal díszítettük a „Tüte”-ket.
  4. Megtöltöttük tanszerekkel, édességgel.
  5. Az ovisok német nemzeti szalaggal kötötték be a „Tüte”-k száját.

3.jpg

Amíg a gyerekek a tanítványok és a hallgatók – sőt, volt olyan anyuka, aki szintén „beszállt”- segítségével a „Tüte”-t készítették, volt alkalmam a szülőkkel beszélgetni az iskolánkról, a német nyelv “hasznáról”, illetve arról, hogy nálunk az iskolában hogy néz ki a nyelvtanítás rendszere.

Pozitív tapasztalatokkal gazdagodva zártuk ezt a délutánt, minden résztvevő nagy megelégedésére. Örömömre szolgált, hogy a szülők igényelték a folytatást.”

Hunyadi-Buzás Éva
Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s