Szenzációs „Kulturwoche” az ELTE BTK Germanisztikai Intézetében

Az ELTE BTK Germanisztikai Intézetében idén is nagy érdeklődés mellett zajlott a hagyományos „Kulturwoche” 2019. november 11-15. között. Még soha ilyen gazdag és sokszínű rendezvény nem volt Intézetünkben! 5 nap alatt 6 nyelven, 30 különböző programon vehettek részt a diákok és a vendégek. Néhány példa a német vonatkozású eseményekből:

Kerekes Gábor szervezésében és moderálásával felolvasást tartottak műveikből neves magyarországi német írók és költők: Christina Arnold, Robert Becker, Angela Korb és Josef Michaelis. Balogh F. András Balla Zsófi költőnővel és Báthori Csaba író-műfordítóval beszélgetett irodalmi munkásságukról.

Az „Osztrák film”-et, mint audiovizuális szöveget, az országismereti egyetemi tanulmányok szerves részeként mutatta be Bernhard Offenhauser. A német nyelv oktatásának aktuális didaktikai kérdéseit és digitális megoldásait ismertette Perge Gabriella, Peres Anna pedig a Klett kiadó képviseletében beszélt szintén a német tanítás digitális lehetőségeiről.

Erb Maria közreműködésével és a Német Nagykövetség támogatásával valósulhatott meg a Deutsche Bühne Ungarn fergeteges és egyben megrázó előadása, a színészek zenés költői estet tartottak Valeria Koch emlékére „Valerias verdichtete Welten” címmel.

Balogh F. András, Nagy Rita és Péteri Attila rendezésében „A lúdtolltól az adatbázisokig” címmel tudományos ismeretterjesztő kultúrtörténeti kiállításon Goethe tollának hasonmásától kezdve, a pesti Gutenberg-féle nyomdagépeken át, a régi mechanikus írógépig, az eredeti, tökéletesen működő szimfóniumig és gramafonig, egészen a jelenkori nyelvészeti kutatásokat segítő számítógépes adatbázisokig megcsodálhatták és kipróbálhatták a régi és új eszközöket az érdeklődők.

Izgalmas volt a beszélgetés élsportoló diákjainkkal, akik kiemelkedő sportteljesítményük mellet kiváló germanista diákjai is Intézetünknek: Jászapáti Petra, Gyurkó Alexandra, Kapirnyák Csilla, Irmes Pál. A beszélgetést Balogh F. András és Varga Péter szervezték. Maren Schoening szintén a fiatalság képviseletében, a Deutsch-Ungarisches Jugendwerk tevékenységét mutatta be.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A Néderlandisztika Tanszék megalapítója, Dr. Mollay Erzsébet professzor asszony halálának emlékére szervezett konferencián tudományos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Knipf Erzsébet és Müller Márta lexikográfiai témáról adott elő.

Érdekes előadások hangzottak el művészetről, irodalomról, nyelvpolitikáról vagy éppen vállalati kultúráról. Előadóink Intézetünk, vagy partneregyetemeink oktatói, Magyarországról és külföldről, írók, költők, műfordítók vagy kiadók, gazdálkodó cégek munkatársai.

A Germanisztikai Intézet oktatói, és a meghívott előadók a Kulturwoche keretében rendkívül értékes és különleges rendezvénysorozattal gazdagították a diákok és érdeklődő vendégek tudását és látókörét, mindez az Intézet támogatói segítségével valósulhatott meg. Köszönet illeti a szervező és közreműködő kollégákat, vendég előadókat és diákokat, valamint a szponzoráló szervezeteket, intézményeket is: Német Nagykövetség, BP Global Business Services, Klett Verlag, VUdAK Verband.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s