A karantén alatt sem maradtak el a DSD vizsgák

Májusban, az érettségi vizsgákkal párhuzamosan, megkezdődtek a középiskolai DSD I-es német nyelvvizsgák is. A DSD típusú nyelvvizsgákat a Német Kultuszminiszteri Konferencia hozta létre, azzal a céllal, hogy a külföldi tanulóknak ne kelljen különbözeti nyelvvizsgát tenniük, amennyiben később úgy döntenek, Németországban szeretnének továbbtanulni. A DSD I. fokozatú nyelvvizsga az A2/B1 szintnek felel meg. Ez az előszobája a DSD II. fokozatú vizsgáknak, amelyet az érettségiző osztályok tehetnek le. Ez már megfelel az egyetemek által elvárt C1 szintnek és általánosan elfogadott a németországi felvételihez.

A DSD nyelvvizsgákat Magyarországon csak azokban az iskolákban lehet letenni, amelyek a PASCH Hálózat tagjai.  A Német Külügyminisztérium által életre hívott PASCH – „Iskolák: a jövő partnerei” kezdeményezés célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a modern Németország és a német nyelv tanulása iránt. A projekt keretében a Német Külügyminisztérium egy olyan globális partneriskola-hálózatot álmodott meg, amely világszerte összeköti egymással a német nyelv oktatásával kiemelten foglalkozó iskolákat.

A PASCH hálózathoz való csatlakozás nem csak szimbolikus, hanem kézzel fogható előnyökkel is jár az iskolák és tanulóik számára. Egyrészt a projektben együttműködő német szervezetek (ZfA, Goethe Intézet, DAAD) folyamatos módszertani és didaktikai továbbképzéseket kínálnak a partneriskolákban oktató pedagógusoknak, valamint ellátják őket korszerű multimédiás oktatási és országismereti anyagokkal, amelyekkel izgalmasabbá tehetik a tanóráikat. Másrészt a ZfA és a Goethe Intézet oktatási szakembereket és anyanyelvi némettanárokat delegál a partneriskolákba, akik hasznos segítséget jelenthetnek a német nyelvoktatás kiépítésében és továbbfejlesztésében. Mindemellett a minőségi német oktatásnak köszönhetően az ide járó diákok nagy része különórák látogatása nélkül megszerzi a DSD II-es vizsgát német nyelvből 12. osztály végére. Nem csoda, hogy az elmúlt 10 év folyamán 40 magyar középiskola csatlakozott a PASCH kezdeményezéshez.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s