Pályaválasztási és Oktatási Kiállítás az Audi Hungaria ÁMK-ban

November közepén harmadik alkalommal rendeztek információs napot a győri intézményben. A rendezvényre nem csak a saját diákjaikat, hanem a más iskolákból érkező, pályaválasztásra készülő fiatalokat is várták.

Az esemény célja a látogatók legszélesebbkörű tájékoztatása és segítése a felsőfokú tanulmányokkal, szakképzéssel kapcsolatos kérdésekben. „Ehhez hazai és külföldi egyetemeket, főiskolákat, ipari és kereskedelmi vállalatokat valamint az Audi Hungaria ÁMK szakképzési tagozatának partnereit hívtuk meg. Az érdeklődő diákok az egyes standokon első kézből származó értékes információt gyűjthettek.” – fogalmazott Corinna Wesche főigazgató.

Az iskola aulájában közel 20 információs standot építettek fel, ahol a kiállítók bemutatták intézményüket, illetve vállalatukat, és készségesen megválaszolták a diákok kérdéseit. A külön erre a célra berendezett tantermekben szinte minden kiállító tartott előadást, amelyeket az érdeklődő fiatalok tetszés szerint látogathattak.

Az Audi Hungaria ÁMK is képviseltette magát: A szakképzési tagozat standján a diákok ismertették az „Idegennyelvű Ipari és Kereskedelmi Technikus” képzést és bemutatták a német példára alapuló duális szakképzés előnyeit, az elméleti tantárgyakat, valamint a gyakorlati képzés tartalmát. A gyakorlati képzésben résztvevő partnervállalatok közül a kiállítók körében jelen volt az Audi Hungaria Zrt., a KACO-Enese, valamint a BOS Magyarország is. A szakképzési tagozat előadásán pedig még részletesebben tájékozódhattak az érdeklő diákok az intézményben folyó oktatásról.

A rendezők és az intézmény nagy örömére idén először vettek részt végzett diákok is, akik szívesen számoltak be felsőfokú tanulmányaik, ill. szakmai pályafutásuk során szerzett tapasztalataikról.

A magas látogatottság és a sok pozitív visszajelzés alapján sikeresnek nevezhető az Audi Hungaria ÁMK pályaválasztási és oktatási kiállítása, amelynek célja a diákok számára létrehozott információs fórum volt: Az egyetemek, főiskolák a tudományos karrierutakat vázoltak fel, a különböző vállalatok többek között a jövőbeni munkatársak toborzására is kitértek – így a szakmai jövőjüket tervező fiatalok a személyes beszélgetések révén átfogó betekintést nyerhettek a sokrétű kínálatba.

További információ az Audi Hungaria ÁMK képzési kínálatáról az iskola honlapján található:
https://audischule.hu/de/
https://audischule.hu/de/berufliche-bildung
https://www.facebook.com/audihungariaamkszakkepzes
www.instagram.com/audihungariaamk_szakkepzes

Endlich wieder zu Gast  – ZfA- Fach(schafts)beratung Budapest empfängt die Jade Hochschule Wilhelmshaven

Das International Office der Jade Hochschule, vertreten durch die Leiterin Andrea Menn und Sabine Ahlers besuchten vom 11. Oktober bis zum 14. Oktober 2021 langjährige Kooperationspartner in Ungarn. „Unsere erste Auslandsreise nach der Pandemie geht nach Ungarn. Es liegt uns sehr am Herzen, die Partnerschaften hier vor Ort zu pflegen“, so Andrea Menn.

Im Rahmen einer DSD II – Fortbildung der Fachberatung Budapest kamen die Gäste auch mit  ungarischen Deutschlehrkräften ins Gespräch und konnten weitere Kontakte zu DSD II-Schulen knüpfen. Auch der DAAD und die FernUni Hagen Budapest informierten die Lehrkräfte über ihr Stipendien- und Studienangebot und ergänzten das Sternchenthema „(Aus)Bildung in Deutschland“ mit aktuellen Informationen.

Dank der sehr guten Zusammenarbeit wurde diese Veranstaltung in den Räumlichkeiten der FernUni Hagen Budapest durchgeführt.

„Es ist toll, dass wir die Jade Hochschule an unsere Schule einladen können, um über Studienmöglichkeiten zu informieren“, so eine Teilnehmerin.

Seit fast 10 Jahren besteht ein enger Kontakt zwischen der Fachberatung Budapest und der Jade Hochschule Wilhelmshaven. In zahlreichen Schnupperstudienwochen konnten Schülerinnen und Schüler der 11. Klassen das umfangreiche Studienangebot dieser Hochschule bereits kennen und schätzen lernen.

Dank der Unterstützung der Fachschaftsberaterin Melanie Wrede, die die Studien- und Berufsberatung für Ungarn betreut, gelang es  Gespräche mit dem DAAD zu vermitteln als auch eine weitere DSD II – Schule zu besuchen. So freuten sich das János Neumann Gymnasium in Eger und der dortige Fachschaftsberater Frank Cöster über den Besuch.

„Persönliche, direkte Kontakte sind enorm wichtig und bereichern den Austausch“, sind sich alle einig.

Melanie Wrede, Fachschaftsberaterin der ZfA in Veszprém

15.10.2021

TARTS VELÜNK ÉS ALAKÍTSD A JÖVŐD!

2021. szeptemberében ötödik alkalommal indul az
„Idegennyelvű ipari és kereskedelmi technikus” elnevezésű
duális kereskedelmi szakképzés az
Audi Hungaria ÁMK-ban.

A győri Audi Hungaria Általános Művelődési Központban korábban általános, az óvodától a gimnáziumig terjedő oktatás folyt. A 2017-2018-as tanév kezdetével azonban az intézmény képzési kínálata szakképzési tagozattal bővült. Az Audi Hungaria ÁMK a kétnyelvű duális szakképzéssel a régióban működő vállalatok jövőbeni munkaerőigényének biztosításához kíván hozzájárulni.

Az „Idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző“ elnevezésű duális szakképzés keretében a szakmai oktatás két helyszínen, túlnyomórészt német nyelven zajlik. A diákok az elméleti alapismereteket heti két tanítási napon az Audi Hungaria ÁMK-ban sajátíthatják el, a gyakorlati képzés pedig heti három napon az egyes szakképző vállalatoknál – AUDI HUNGARIA, BOS, DUVENBECK, KACO, KNÜPPEL, MAN, MOL, REHAU – történik. Az iskolai oktatást a szakképzési követelményeknek, valamint a későbbi szakmai tevékenység igényeinek megfelelően végzik.

Ez a Magyarországon teljesen új szakképzés 2016-ban az Audi Hungaria Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kezdeményezésére kapott OKJ-akkreditációt. A képzésre érettségivel és kitűnő német nyelvtudással, valamint különös elhívatottsággal rendelkező fiatalok jelentkezhetnek.

A képzés időtartama két év. Az itt szerzett képesítés németországi elismertetésére is lehetőség nyílik. A diákok ezen felül a németországi kultuszminiszteri konferencia szakmai angol nyelvvizsgáját is megszerezhetik.

Ezen képesítés továbbá ideális felkészítést nyújt későbbi duális gazdasági tanulmányokra – akár németországi egyetemeken is.

2020 nyarán a második évfolyam végzős diákjai sikeres vizsgát tettek és megkezdhették szakmai pályafutásukat.

Az Audi Hungaria ÁMK-ban ötödik alkalommal induló képzésre 2021. február 28-ig várják az érdeklődők jelentkezését. Pályázatok benyújtására az Audi Hungaria ÁMK honlapján található online jelentkezési felületen keresztül van lehetőség.

A szakképzéssel, valamint a pályázati folyamattal kapcsolatos további információ az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ honlapján (https://audischule.hu/hu/szakkepzes_439.html), valamint a szakképzési tagozat hivatalos Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/Industriekaufleute) található

Egyetemi tanulmányokra felkészítő német kurzusok

A Brandenburgi Műszaki Egyetem (Brandenburgische Technische Universität Cottbus-Senftenberg) egyetemi tanulmányokra felkészítő 1 és 2 szemeszteres német nyelvi kurzusokat kínál olyan nemzetközi hallgatóknak, akik már rendelkeznek az egyetemi felvételihez megfelelő érettségivel, és legalább B1-es német nyelvtudással. A szakmai, tudományos, kulturális tartalmak mellett a résztvevők egyéni tanácsadásban és mentorálásban is részesülnek, amely segíti a németországi egyetemi tanulmányok megkezdését. A kurzusok tandíjmentesek, csupán a Németországszerte létező szemeszteri hozzájárulást kell megtéríteni (félévente 321 euró, amely a tartományi közlekedési bérletet is tartalmazza).

Az idei programra a koronavírus miatt még vannak szabad helyek. Kérdés esetén az alábbi címen lehet jelentkezni:  bridge-to-studies@b-tu.de vagy  https://www.b-tu.de/studium/bewerbung-zulassung/bruecke-zum-studium 





Sikeres záróvizsgát tettek a győri Audi Hungaria ÁMK szakképzős diákjai

Júniusban „Idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző“ képesítést kapott a szakképzési tagozat második végzős évfolyama.

A bizonyítványok átadását a járványügyi szabályoknak megfelelően, de mégis ünnepélyes keretek között tartották meg. A kilenc diák kétéves képzés után a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara állami szakmai vizsgabizonyítványa mellett a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) „Német duális szakképzés külföldön” elnevezésű tanúsítványát vehette át.

A végzős diákok egy csoportja idén is sikeres, a közös európai referenciakeretnek megfelelő B2-es szintű szakmai nyelvvizsgát tett és a Német Kultuszminiszter Konferencia angol nyelvvizsga bizonyítványát kapta kézhez, amely igazolja a szakmához kapcsolódó angol nyelvű kompetenciájukat.

A második végzős évfolyam tanulói szorgalmuknak és személyes elkötelezettségüknek köszönhetően kiváló eredménnyel vizsgáztak, ezáltal megalapozva sikeres szakmai jövőjüket. Tanáraik, oktatóik és az Audi Hungaria ÁMK egész iskolai közössége szeretettel gratulált a diákoknak.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Az „Idegennyelvű kereskedelmi és ipari ügyintéző“ elnevezésű duális szakképzés – melyre érettségizett, kitűnő német nyelvtudással rendelkező fiatalok jelentkezhetnek – az AUDI HUNGARIA Zrt-vel együttműködve, egy német-magyar kooperációs projekt keretében indult el 2017-ben. A két tanév során a diákok hetente két napot töltenek az elméleti alapok megszerzésével az Audi Hungaria ÁMK-ban, majd három napot a partnervállalatok különböző területein dolgoznak, ahol gyakorlati tudást sajátíthatnak el. A magasszintű, legnagyobb részt német nyelven zajló elméleti oktatás és a gyakorlati képzés kombinációja által a fiatalok átfogó szakmai kompetenciákra tehetnek szert.

További információ az Audi Hungaria ÁMK kereskedelmi szakképzéséről az iskola honlapján található: www.audischule.hu\Szakképzés

 

A karantén alatt sem maradtak el a DSD vizsgák

Májusban, az érettségi vizsgákkal párhuzamosan, megkezdődtek a középiskolai DSD I-es német nyelvvizsgák is. A DSD típusú nyelvvizsgákat a Német Kultuszminiszteri Konferencia hozta létre, azzal a céllal, hogy a külföldi tanulóknak ne kelljen különbözeti nyelvvizsgát tenniük, amennyiben később úgy döntenek, Németországban szeretnének továbbtanulni. A DSD I. fokozatú nyelvvizsga az A2/B1 szintnek felel meg. Ez az előszobája a DSD II. fokozatú vizsgáknak, amelyet az érettségiző osztályok tehetnek le. Ez már megfelel az egyetemek által elvárt C1 szintnek és általánosan elfogadott a németországi felvételihez.

A DSD nyelvvizsgákat Magyarországon csak azokban az iskolákban lehet letenni, amelyek a PASCH Hálózat tagjai.  A Német Külügyminisztérium által életre hívott PASCH – „Iskolák: a jövő partnerei” kezdeményezés célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a modern Németország és a német nyelv tanulása iránt. A projekt keretében a Német Külügyminisztérium egy olyan globális partneriskola-hálózatot álmodott meg, amely világszerte összeköti egymással a német nyelv oktatásával kiemelten foglalkozó iskolákat.

A PASCH hálózathoz való csatlakozás nem csak szimbolikus, hanem kézzel fogható előnyökkel is jár az iskolák és tanulóik számára. Egyrészt a projektben együttműködő német szervezetek (ZfA, Goethe Intézet, DAAD) folyamatos módszertani és didaktikai továbbképzéseket kínálnak a partneriskolákban oktató pedagógusoknak, valamint ellátják őket korszerű multimédiás oktatási és országismereti anyagokkal, amelyekkel izgalmasabbá tehetik a tanóráikat. Másrészt a ZfA és a Goethe Intézet oktatási szakembereket és anyanyelvi némettanárokat delegál a partneriskolákba, akik hasznos segítséget jelenthetnek a német nyelvoktatás kiépítésében és továbbfejlesztésében. Mindemellett a minőségi német oktatásnak köszönhetően az ide járó diákok nagy része különórák látogatása nélkül megszerzi a DSD II-es vizsgát német nyelvből 12. osztály végére. Nem csoda, hogy az elmúlt 10 év folyamán 40 magyar középiskola csatlakozott a PASCH kezdeményezéshez.

2020. szeptemberében negyedik alkalommal indul az „Idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző” elnevezésű duális kereskedelmi szakképzés az Audi Hungaria ÁMK-ban.

 A győri Audi Hungaria Általános Művelődési Központban korábban általános, az óvodától a gimnáziumig terjedő oktatás folyt. A 2017-2018-as tanév kezdetével azonban az intézmény képzési kínálata szakképzési tagozattal bővült. Az Audi Hungaria ÁMK a kétnyelvű duális szakképzéssel a régióban működő vállalatok jövőbeni munkaerőigényének biztosításához kíván hozzájárulni.

Az „Idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző“ elnevezésű duális szakképzés keretében a szakmai oktatás két helyszínen, túlnyomórészt német nyelven zajlik. A diákok az elméleti alapismereteket heti két tanítási napon az Audi Hungaria ÁMK-ban sajátíthatják el, a gyakorlati képzés pedig heti három napon az egyes szakképző vállalatoknál – AUDI HUNGARIA, BOS, DUVENBECK, KACO, KNÜPPEL, MAN, MOL, REHAU – történik. Az iskolai oktatást a szakképzési követelményeknek, valamint a későbbi szakmai tevékenység igényeinek megfelelően végzik.

Ez a Magyarországon teljesen új szakképzés 2016-ban az Audi Hungaria Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kezdeményezésére kapott OKJ-akkreditációt. A képzésre érettségivel és kitűnő német nyelvtudással, valamint különös elhívatottsággal rendelkező fiatalok jelentkezhetnek. A képzés időtartama két év. Az itt szerzett képesítés németországi elismertetésére is lehetőség nyílik. A diákok ezen felül a németországi kultuszminiszteri konferencia szakmai angol nyelvvizsgáját is megszerezhetik.

Ezen képesítés továbbá ideális felkészítést nyújt későbbi duális gazdasági tanulmányokra – akár németországi egyetemeken is.

2019 nyarán az első évfolyam végzős diákjai sikeres vizsgát tettek és megkezdhették szakmai pályafutásukat.

Az Audi Hungaria ÁMK-ban negyedik alkalommal induló képzésre 2020. március 27-ig várják az érdeklődők jelentkezését. Pályázatok benyújtására az Audi Hungaria ÁMK honlapján található online jelentkezési felületen keresztül van lehetőség.

A szakképzéssel, valamint a pályázati folyamattal kapcsolatos további információ az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ honlapján (www.audischule.hu) a „Szakképzés/Kereskedelmi szakképzés–Áttekintés“ címszó alatt, valamint a szakképzési tagozat hivatalos Facebook-oldalán található (https://www.facebook.com/Industriekaufleute/).

Motivationsstipendien für ein Studium an der Jade Hochschule für DSD-SchülerInnen!

123456

Bewerbungsfrist für das Motivationsstipendium ist der 30. Juni 2020. Für die Bewerbung benötigen wir folgende Bewerbungsunterlagen:

• Motivationsschreiben mit der Angabe des gewünschten Studiengangs
(Umfang ca. 1-2 DIN-A4-Seiten)
• Empfehlungsschreiben des DSD-Lehrers
• Lebenslauf
• Abschlusszeugnis bzw. Kopie der letzten beiden Schulzeugnisse
• Kopie des Personalausweises
• DSD-Prüfung oder vergleichbare Prüfung

Bitte senden Sie die Bewerbungsunterlagen an:
Sabine Ahlers
International Office
Jade Hochschule
Friedrich-Paffrath-Str. 101
26389 Wilhelmshaven

Sommer im Schloss 2020

11. osztályos vagy jól beszélsz németül és szeretnél Németországban továbbtanulni? Gyakorlatorientált vagy és szívesen tanulnál egy duális alapképzésen Németországban? Jelentkezz a Duale Hochschule Baden-Württemberg ‚Sommer im Schloss 2020‘ programjára, amelyben ösztöndíjas formában kostólhatsz bele a kinti továbbtanulás élményébe 3 héten keresztül. A résztvevők mindent megtudhatnak a duális képzésekről, a jelentkezés feltételeiről és meglátogathatják a szakmai gyakorlatot kínáló cégeket is. Jelentkezési határidő: 2020.04.26. További részletek: https://www.mosbach.dhbw.de/bad-mergentheim/angebote-fuer-europaeische-studieninteressierte/sommer-im-schloss


Die Duale Hochschule Baden-Württemberg Bad Mergentheim organisiert auch im Jahr 2020 den beliebten Sommerkurs zur Studienorientierung/Duales Studium und deutschen Sprache. Bewerben können sich SchülerInnen der 11. Klassen aus Ungarn mit guten Deutschkenntnissen. Die Bewerbungen zum ‚Sommer im Schloss 2020‘ sind also ab sofort möglich, Bewerbungsschluss ist der 26.04.2020 24.00 Uhr. Weitere und aktuelle Informationen auf der neuen Webseite:

https://www.mosbach.dhbw.de/bad-mergentheim/angebote-fuer-europaeische-studieninteressierte/sommer-im-schloss

Außerdem können sich Interessierte in einer Bewerberbörse registrieren und nach Ausbildungspartnern suchen. Anbei der Link zum Bewerberportal ‚Dual Match‘, den Stefan Riedl mit zahlreichen Praxistipps für unsere internationalen Bewerber/-innen gespickt habe.

https://www.mosbach.dhbw.de/bad-mergentheim/angebote-fuer-europaeische-studieninteressierte/dual-match-bewerberportal-goes-international/

Sprichst du Deutsch?

Deutsch

Az IT Services Hungary és Debrecen, Pécs és Szeged városa, valamint a Debreceni, Pécsi és Szegedi Tudományegyetemek Germanisztikai Intézetei 2019-ben három fordulós német versenyt hirdettek középiskolásoknak. 🇩🇪🤓🧠 A három helyszínen összesen 300 diák vett részt az első körben az online feladatok megoldásában. A 2. fordulóban a 30-30 legjobb tanuló 250 szavas fogalmazásban fejtette ki véleményét a “Wie beeinflusst Social Media unser alltägliches Leben?” témakörben. Az utolsó fordulóban a legjobb 10 versenyző a három helyszínen 1️0-10  perces prezentációt tartott az általa választott témában. Gratulálunk minden résztvevőnek!

A pécsi döntő nyertesei:

🥇helyezett: Paluska Péter, Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Felkészítő tanár: Riklikné Földvári Anna

🥈helyezett: Rezsonya Réka, Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Felkészítő tanár: Riklikné Földvári Anna

🥉helyezett: Verbulecz Eszter, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Felkészítő tanár: Boda Zsuzsanna

🏆 Különdíjat kapott: Benke Beatrix , Pécsi Apáczai Csere János Gimnázium, Felkészítő tanár: Zecher Éva

83284028_464547104227036_2393140139355275264_o

A szegedi döntő nyertesei:

🥇 helyezett: Barcsák Sára Gizella, Kecskeméti Katona József Gimnázium, Felkészítő tanár: Pulius Nóra

🥈 helyezett: Rajta Adolf, Kecskeméti Katona József Gimnázium, Felkészítő tanár: Pulius Nóra

🥉helyezett: Szabó Molli, Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma, Felkészítő tanár: Dékány Edit

🏆 Különdíj: Kurucz Kiara, Piarista Iskola, Kecskemét, Felkészítő tanár: Talmácsi József

83367413_465648637450216_8760397093744410624_o

A debreceni döntő nyertesei:

🥇 helyezett: Szatmári Gergő, Tóth Árpád Gimnázium, Felkészítő tanár: Kárpáti Noémi

🥈 helyezett: Mészáros Zoltán, Földes Ferenc Gimnázium, Felkészítő tanár: Barna László

🥉helyezett: Barta Zsanett, Tóth Árpád Gimnázium, Felkészítő tanár: Kárpáti Noémi

🏆 Különdíj: Praczu Lili, DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Felkészítő tanár: Gerédné Bereczky Szilvia123