Német nyelvtanfolyamok és nyelvvizsgák – Válaszd ki a neked megfelelőt!

Bár Magyarországon a legtöbben továbbra is angolból tesznek nyelvvizsgát, a német a második legnépszerűbb idegen nyelv, amelyből csak a tavalyi év folyamán majdnem 12.000 nyelvtanuló tett sikeres írásbeli és szóbeli vizsgát. Ha 2020-ban nyelvvizsgát tervezel németből, vagy nyelvtanfolyamra szeretnél jelentkezni, akkor nincs könnyű dolgod, hiszen számtalan nyelviskola és vizsgacentrum ajánlatából választhatsz. De hogyan válaszd ki a megfelelőt? Ebben segít ez a cikk.

A bőség zavara

bosegzavara

Német nyelvből jelenleg 33 különböző államilag elfogadott nyelvvizsga létezik Magyarországon, a nyelvtanfolyamokat kínáló cégek száma pedig ennél is jóval több. A megfelelő nyelvvizsga kiválasztásánál a legfontosabb kérdés, melyet fel kell tenned, hogy hol szeretnéd kamatoztatni a megszerzett papírt? Más nyelvvizsgát érdemes ugyanis letenni a hazai érvényesüléshez, mint a külföldi munkához vagy akár a továbbtanuláshoz.

Hazai terepre

Ha középiskolás vagy egyetemista vagy, (mint a nyelvvizsgázók többsége) akkor középiskolásként jó eséllyel a felsőoktatási felvételin nyelvvizsgával szerezhető plusz pontok motiválnak. Egyetemistaként pedig lehet, hogy a diplomaszerzéshez kell a nyelvvizsga, ugyanis anélkül ma már senki nem kaphatja kézhez az egyetemi vagy főiskolai diplomáját, még ha minden más feltételt sikerült is teljesíteni. Ha nálad is ez a helyzet, akkor neked megfelelnek az általános, államilag elfogadott német nyelvvizsgák. Ezekből két nagyobb vizsgatípus létezik: egynyelvű és kétnyelvű. Előbbin nincs, utóbbin van németről magyarra vagy magyarról német nyelvre történő fordítás. Akinek gondot okoznak a fordítási feladatok, annak érdemes inkább az egynyelvű vizsgát választania.

Irány külföld!

iranykulfold

Ha külföldi tanulmányok vagy munkavállalás miatt szeretnél nyelvvizsgát tenni, akkor mindenképp nemzetközileg is elismert nyelvvizsgát kell választanod. Széleskörű ismertségük és elismertségük miatt a nemzetközi nyelvvizsgák alkalmasak arra, hogy külföldön is igazold velük a némettudásod. Ezek közül a németül tanulóknak biztos nem csengenek ismeretlenül a német Goethe Intézet által szervezett Goethe nyelvvizsgák, valamint az Osztrák Intézet által szervezett ÖSD nyelvvizsgák. Előnyük, hogy a Goethe és az ÖSD nyelvvizsgákat a világon mindenhol elismerik, így ezek a nyelvvizsgák a magabiztos, piacképes német nyelvtudás fokmérői szerte a világon. – mind Magyarországon, mind külföldön.

Külön nyelvvizsgafeltételek vonatkoznak azokra az érettségizőkre és diplomásokra, akik Németországban szeretnék folytatni a felsőfokú tanulmányaikat. A német egyetemek ugyanis maguk dönthetnek arról, hogy milyen német nyelvvizsgát fogadnak el a hozzájuk felvételiző német hallgatóktól. Míg egyes egyetemek elfogadják a Goethe és az ÖSD általános, C1-es felsőfokú nyelvvizsgákat is, a felsőoktatási intézményeknél legszélesebb körben elfogadott nyelvvizsga továbbra is a TestDaF, amelyet Magyarországon a Hageni Távegyetem Budapesti Központjában lehet letenni.  Ez az egyetlen olyan nyelvvizsga, amit kivétel nélkül minden német felsőoktatási intézmény elfogad. Az azonban, hogy az egyes intézmények milyen eredményt várnak el a felvételihez, főiskolánként és egyetemenként, sőt esetenként még szakonként is eltérő, így erről a felvételi előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a választott intézmény nemzetközi irodájánál!

Szaknyelvvizsga – kinek érdemes letenni?

A nyelvvizsgák egy külön szegmensét alkotják az ún. szaknyelvvizsgák, amelyek egy bizonyos szakterületen – pl. jogi, orvosi, gazdasági – megszerzett szakmai nyelvtudást mérik. A szakmai nyelvvizsga letételéhez is szükséges egy általános nyelvtudás, azonban a feladatok itt az adott szakterület szókincsére, témaköreire, az ott előforduló szituációkra épülnek. Ezt a nyelvvizsgát elsősorban azoknak érdemes választani, akik egy adott területen szeretnék elmélyíteni a nyelvtudásukat (pl. gazdasági szaknyelv), vagy diplomájuk megszerzésének feltétele a szaknyelvvizsga letétele. Államilag elismert gazdasági, vagy nemzetközi kapcsolatok nyelvvizsgákat kínál a Corvinus Egyetem Idegennyelvi és Kutatóközpontja, míg műszaki és gazdasági területen irányadóak lehetnek a BME Idegen Nyelvi Központ által kínált szaknyelvi vizsgák is.

Így készülj!

Csoportos vagy magánórák?

adamverus

Ha már elhatároztad, hogy milyen nyelvvizsgát szeretnél tenni, döntened kell a felkészülésről is. Alapkérdés, hogy egyedül vagy csoportban tanuljunk. Gondold végig a következőket: Mennyire szeretsz másokkal csoportban tanulni, vagy inkább az a hatékonyabb számodra, ha egyedül rád koncentrál a felkészítő tanár? A pénztárcád is fontos szem előtt tartani: egy csoportos tanfolyam (a nagyobb létszám miatt) átlagosan még mindig negyed annyiba kerül, mint egy magánóra, így gondolod végig, hosszú távon mit tudsz vállalni.

Általános tapasztalatként elmondható, hogy kezdő szinten jobb a csoportos (4-9 fős) tanulás, ugyanis itt lényeges a sok ismétlés, hogy rögzüljön a nyelv jellege, nem elég, ha a tanuló egymaga beszél. Ugyanakkor a 10 fő feletti csoportlétszám már visszavetheti az iramot, hiszen mindenképpen több tanuló igényeihez kell alkalmazkodni. Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a választott tanfolyam ne lépje túl ezt a létszámot!

Válassz a nyelvvizsgához illő felkészítőt!

Ha a célunk elsősorban a nyelvvizsga megszerzése, a tanfolyamválasztásnál biztosan nem nyúlsz mellé, ha a kiválasztott nyelvvizsga szervezőjénél jelentkezel kifejezetten arra felkészítő tanfolyamra. Ezeknél célzottan, bizonyos típusfeladatok begyakorlása által tehetsz szert a nyelvvizsga-kompatibilis némettudásra, és sokkal magabiztosabban vághatsz neki a nyelvvizsgának. A felkészítő tanfolyamokon képet kaphatsz arról, pontosan mire számíthatsz a vizsgán, és rutint szerezhetsz a különböző feladattípusokból is. További pozitívum, hogy a teljesítményedről folyamatosan visszajelzést kapsz, így lehetőséged van az állandó fejlődésre.

Intenzív, intenzívebb, legintenzívebb?

A legkülönbözőbb konstrukciók közül választhatsz a felkészítők között is – hétvégi, esti, intenzív hetente több napos… Találd meg itt is a hozzád illőt! Ehhez érdemes végiggondolnod, hogy milyen a beosztásod? Mindig ott tudsz-e lenni a fix időpontban lévő nyelvtanfolyamokon? Mennyire vagy friss még esténként? Hajlandó vagy rászánni egy napot a hétvégédből? Esetleg van akár egy egész hónapod is, amit rászánnál?  Mindegyik elképzelés megvalósítható: a hagyományos heti kétszer kétórás, vagy háromszor kétórás tanfolyamok mellett több nyelviskola kínál többhetes, sőt akár két-háromhónapos német nyelvű kurzusokat többek között Bécsben, Berlinben, Münchenben és Zürichben is. Érdemes átböngészni a Goethe Intézet és az Osztrák Intézet honlapján található lehetőségeket. Egyetemistaként pedig még nyári egyetemi ösztöndíjak is vannak a Német Felsőoktatási Információs Központ (DAAD) jóvoltából, ahol a hallgatók 1 hónapos nyári intenzív német tanfolyamon vehetnek részt német egyetemeken.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s