Multinacionális vállalat, családias légkör – IT Services Hungary

Ha német nyelvtudással megpályázható munkalehetőségek között böngészünk, elképzelhetetlen, hogy előbb-vagy utóbb bele ne fussunk az SSC kifejezésbe. Az SSC-k, vagyis „shared service centerek” olyan vállalatok, amelyek multinacionális cégek bizonyos, nem helyhez kötött tevékenységeit végzik, így például a beszerzéseket, a HR-feladatok egy részét, az ügyfélszolgálatot, vagy éppen az IT-feladatokat. Mivel ezeket a tevékenységeket a világ bármely pontjáról, így akár Magyarországról is el lehet látni, az utóbbi évtizedben hazánkban is több olyan szolgáltató központ jött létre, amelyek német ügyfélkörrel rendelkeznek és így kitűnő munkalehetőséget jelentenek a németül magabiztosan beszélő diplomásoknak.

IT Services Hungary

Az SSC szektor koronázatlan királya Magyarországon egyértelműen az IT Services Hungary. Bár a koronázatlan jelző ebben az esetben talán túlzónak tűnhet, hiszen a vállalat számos elismerést és díjat zsebelhetett be az elmúlt években – 2017-ben például elnyerte a legsikeresebb magyar információ-kommunikációs cég címet, 51 hasonló profilú céget szorítva maga mögé a mezőnyben. A dinamikusan fejlődő vállalat jelenleg négy magyar városban – Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden – várja új munkatársak jelentkezését olyan pozíciókra, amelyekhez elengedhetetlen a stabil német nyelvtudás. Akár frissdiplomásként, akár tapasztalt munkavállalóként keresel állást, az IT Services jó választás. Hogy pontosan miért is, arról három jelenleg is a cégnél dolgozó munkatársat kérdeztünk meg, akik beszámoltak nekünk az IT Servicesnél szerzett tapasztalataikról.

Mi fán terem a jó IT-s?

Az IT Services jelenleg országosan 4300 főből álló német és angol nyelvtudással rendelkező informatikai csapatot tudhat magáénak. „Mivel a cég a Deutsche Telekom leányvállalata, szinte minden pozícióhoz erős német nyelvtudás szükséges. Akinek ez megvan, jó eséllyel pályázhat a nyitott pozícióinkra. Az erős – felsőfokú – német nyelvtudás a mi ágazatunknál kiemelten fontos, hiszen telefonos IT-támogatást nyújtunk német ügyfeleink számára. Nekem a német az első idegen nyelvem, amit 12 év alatt sajátítottam el az általános iskolában és a gimnáziumban. Mivel nem vagyok informatikus, a munkámat a német nyelvtudásomnak köszönhetem. – meséli Kiss Róbert, aki két és fél éve erősíti az ITSH csapatát professional coordinatorként.

Ahogy Róbert esetében is, a vállalat által meghirdetett pozíciók döntő többségénél elengedhetetlen a magabiztos német- vagy angoltudás. Szintén számos olyan pozíció kerül kiírásra, ahol fontos, hogy a jelentkezők rendelkezzenek informatikai ismeretekkel is. Az ITSH azonban alapvetően rugalmas a náluk dolgozók végzettségét illetően. Gyakran előfordul, hogy a pályázók más területen szerzett diplomával váltanak a céghez – ők is betölthetnek olyan pozíciókat, amire képzettségük nem, csak nyelvtudásuk és képességeik teszik alkalmassá őket. Jó példa erre Végvári Ágnes esete, aki tanári diplomával helyezkedett el a cégnél. „Végzettségem szerint biológia-kémia szakos középiskolai tanár vagyok, így nem az informatikai tapasztalatom, hanem a német nyelvtudásom tette lehetővé azt, hogy a jelentkezők közül épp engem válasszanak a megpályázott pozícióra. 1991-ben diplomáztam Debrecenben és utána, mivel hiányzott a tanulás, és mert lehetőséget láttam benne, elkezdtem időt és energiát fektetni a nyelvtanulásba. Ennek köszönhetően kaptam állásajánlatot Magyarország egyik legelismertebb német nemzetiségi középiskolájában.  Innen váltottam 50 évesen az ITSH-hoz, ami biztos egzisztenciát és versenyképes fizetést kínált. Az én pályám nagyon jó példája annak, hogy a lehető legjobb befektetés volt a diploma megszerzése után nyelvtudásba fektetni.”

A tudásba fektetnek

Persze felmerülhet a kérdés, hogyan lesz képes valaki jó nyelvtudással, de éppen csak felhasználói szintű informatikai ismeretekkel megállni a helyét az IT világában? Ezzel kapcsolatos tapasztalatairól Herke Ákos mesélt, aki erős német nyelvtudással, de különösebb informatikai előismeretek nélkül jelentkezett az IT Services-hez: „Miután évekig külföldön dolgoztam úgy gondoltam, jó lenne hazajönni, munka mellett diplomát szerezni és Magyarországon elhelyezkedni. Így kezdtem el állást keresni, egyetlen releváns tapasztalatommal, a német nyelvtudással. Pályakezdőként nem tűnt egyszerűnek a multi és az informatika világa, de itt a cégnél hamar rámutattak arra, hogy ha az ember kellő motivációval rendelkezik, akkor nagyon hamar egy jó csapat fontos tagja lehet. A különálló trénercsoport, amit a cég az új munkatársaknak biztosít, egy hónap alatt átadja mindazt, amire szükségünk van a mindennapi munkánk során.”

Ahogy Ákos példája is mutatja, nem kell megijedni, ha valaki például bölcsész szakos diplomával vágna neki az IT szektornak, mivel a vállalat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az újdonsült munkatársak minél hamarabb otthonosan mozogjanak az informatika világában. Sőt, az ITSH a kezdeti betanulási fázis után is folyamatosan támogatja munkatársai szakmai előmenetelét, ezért rendszeresen szerveznek számukra informatikai, szakmai valamint készségfejlesztő tanfolyamokat is. Munkakörtől függetlenül rengeteg támogatást kapnak a nyelvtanuláshoz is cégen belül: az ITSH munkatársai heti több órában tanulhatnak idegen nyelvet munkaidő előtt vagy után, amelyhez az összes szükséges tananyagot ingyenesen biztosítják számukra.

A munkavállalóik elégedettségére törekednek

Munkavállalói szemmel nézve az IT Services nagy előnye, hogy a vállalat egyszerre kínál nemzetközi munkatapasztalatot és folyamatos előrelépési lehetőségeket a náluk dolgozóknak. Ezt erősíti meg Kiss Róbert tapasztalata is, aki 2016 óta több pozícióban is kipróbálhatta magát a cégnél: „Az eltelt bő két év alatt rengeteg hasznos tapasztalatot szereztem, igyekeztem a lehető legtöbb projektben részt venni, az alap feladataimat és ezzel a tudástáramat bővíteni. Tavaly márciusban Pécsre költözött egy a cég által nyújtott kiemelt szolgáltatás. A csapatunkból 6-an kerültünk be a projektbe, amolyan team a teamben jelleggel. Ezzel a feladatköröm és természetesen a felelősségem is megnőtt. A karrieremben egy újabb lépést tettem előre tavaly augusztusban, amikor is sikeresen megpályáztam a csapatban a megüresedő szakmai koordinátori pozíciót, így szeptember óta én felelek a csoportom munkájának megfelelő szakmai minőségéért.”

Mivel a cég filozófiája, hogy magas szintű szolgáltatásokat csak az elégedett munkatársak képesek nyújtani, a cég állandó előrelépési lehetőségekkel és versenyképes juttatási csomaggal motiválja a náluk dolgozókat. A juttatás az alapbéren felül teljesítményarányos bónuszokat, ingyenes sportolási lehetőséget, valamint a munkavállalók egyéni igényei szerint összeállított cafeteria csomagot foglal magába.

Multinacionális vállalat, mégis családias légkör?

A multi szóról automatikusan a személytelen, nagyvárosi irodaházak jutnak eszedbe? Bár az ITSH négy magyarországi központjának valóban modern irodaházak adnak otthont, a cég kifejezetten törekszik arra, hogy jó legyen a munkahelyi hangulat. A jó hangulatról és az újonnan érkezett munkatársak beilleszkedéséről a gyakori, irodán kívüli csapatépítő rendezvények gondoskodnak. „Amikor idekerültem teljesen új voltam a városban, nem voltak nagyon ismerőseim, viszont a kollegialitás csoporton belül sok esetben barátsággá alakult át, így a cégen és az itt megismert embereken keresztül sokkal könnyebben és gyorsabban lettem én is egy kicsit „pécsi” is.„ – meséli Herke Ákos, aki a fiatalos csapat és a családias munkahelyi légkör miatt gyakran ajánlja pályakezdők figyelmébe az ITSH-t. És nem ő az egyetlen, hiszen a vállalat kimutatásai szerint az elmúlt évben több mint ezer IT Services munkatárs ajánlotta tovább barátainak és ismerőseinek a vállalatot, mint kiváló munkahelyet.

A fent leírtak alapján úgy érzed te is beleillesz az ITSH csapatába? Látogasd meg standjukat 2018. október 3-án, vagy 4-én a HVG állásbörzén. Részletek: https://hvgallasborze.hu/microsite/48–it-services-hungary

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s